L’any 2024, la xarxa d’atenció infanto-juvenil de salut mental de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre va atendre un total de 1.961 joves, el que representa un 6,4 % de la població d’aquesta franja d’edat (menors de 18 anys) d’aquest territori. Aquesta dada d’infants i joves atesos representa un 21 % d’increment respecte a les 1.620 persones d’aquest col·lectiu ateses l’any 2021.
Aquest increment es relaciona amb els nous serveis integrals, d’atenció domiciliària i xarxa comunitària que permeten arribar a casos que defugen l’atenció convencional. Els joves i infants són atesos a casa, en el seu entorn, en el marc de dos programes que s’han consolidat i que han sigut pioners al territori. Els dos programes, anomenats GUIA i Programa d’Intervenció en Crisi, responen a la creixent necessitat d’un abordatge integral i multidisciplinari dels infants i joves amb trastorns mentals greus i en situació de vulnerabilitat social i familiar. Aquests dos programes són una evolució de l’assistència a domicili d’infants i joves amb problemes de salut mental que de forma pionera van iniciar el Departament de Salut de la Generalitat i la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre.
Tal com ha remarcat el gerent de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, Enric Cardús, el territori de les Terres de l’Ebre ha sigut pioner en la posada en marxa d’aquests dos programes comunitaris. «Normalment van de l’àrea metropolitana cap aquí, i ara ha sigut a l’inversa», ha detacat. Els programes «milloren la qualitat assistencial i l’accessibilitat i això es tradueix en més vinculació i més vinculació, sense cap mena de dubte, vol dir millors resultats assistencials».
De la seua banda, el director mèdic de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, Toni Coello, ha destacat que aquests programes «fan un abordatge entre els diferents departaments», la qual cosa ha repercutit en els seus bons resultats.
«Hi ha un augment de la demanda i del malestar perquè a vegades els xiquets no el saben gestionar. Els professionals determinen si darrere d’aquest malestar hi ha una patologia psiquiàtrica o no» explica Anna Belén Castellà, directora de la Xarxa InfantoJuvenil Terres de l’Ebre.
El gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, el Dr. Ferran Roche, també ha destacat el compromís del Departament amb la salut mental, per tal de poder intergrar-la a l’atenció primària «i trencar aquest estigma».
El Programa GUIA es va posar en marxa l’any 2021 i s’adreça a joves de 12 a 25 anys amb diagnòstic de trastorn mental sever i alta complexitat (TDAH, TEA, depressió major greu, trastorn bipolar, trastorns psicòtics, entre d’altres). L’objectiu principal és prioritzar la prevenció d’hospitalitzacions de les persones joves ateses i la millora de la seua integració comunitària. Per assolir aquests objectius, a Terres de l’Ebre el programa disposa d’un equip especialitzat i multidisciplinari format per dos psiquiatres, una infermera i un treballador social, que ofereixen atenció dos dies a la setmana. El Programa GUIA es caracteritza per la seua ràpida accessibilitat, ja que és el recurs sanitari el que s’acosta a l’infant o jove i a la seva família -sovint derivat pels centres educatius-, i no espera a la consulta l’arribada del cas, quan potser ja arribaria cronificat). L’atenció es fa al mateix domicili de la persona, i es té en compte tot el seu entorn.
El psiquiatre de l’equip GUIA, José González, explica que el programa tracta joves d’alta complexitat, «comprenent l’alta complexitat como a conseqüència d’històries de vida molt problemàtiques». El psiquiatre remarca que el resultat d’atendre els joves als seus propis domicilis tractant també el seu entorn està sent molt positiu. «Sovint hi ha una proporció de pacients que han pasat per experiències de fracàs en el tractament dels problemes i estan desvinculats. No creuen en el model i s’ha de treballar perquè es tornin a vincular», detalla. González apunta que gràcies al programa GUIA han disminuït certs riscos de conducta en els joves atesos com l’absentisme escolar o les conductes delictives. El programa fomenta també el treball conjunt amb altres departaments com Drets Socials, Justícia o Interior.
D’altra banda, el Programa d’Intervenció en Crisi (PIC) va néixer per donar resposta a l’increment de casos de joves en crisi a causa de la pandèmia. Els recursos disponibles no eren suficients per cobrir la nova demanda, i es va evidenciar la necessitat d’una intervenció de proximitat al domicili per evitar la cronificació i el deteriorament dels casos. L’edat de les persones ateses és dels 6 als 17 anys, i fa intervencions ràpides (en menys de 72 hores) i intensives d’un màxim de 2 mesos de durada, que permet fer un diagnòstic més acurat i una derivació a altres recursos i programes del territori. Els professionals fan la intervenció al domicili i a l’entorn de l’infant, i no té perquè ser una patologia psiquiàtrica severa. Aquest programa ofereix una atenció intensiva a domicili i permet una estabilització ràpida en l’entorn habitual de la persona jove. Anualment, aproximadament uns 75 pacients atesos assoleixen l’alta. També s’eviten hospitalitzacions innecessàries mitjançant una intervenció comunitària especialitzada. El programa ha sigut un èxit i el 100% dels xiquets van reiniciar l’escola.