La Cooperativa Exportadora d’Agris ‘Montsià’ d’Alcanar ja ho té tot a punt per a l’imminent inici de la campanya citrícola, al municipi que produeix més cítrics de Catalunya, una campanya que es presenta marcada per la incertesa que provoca la pandèmia de la covid-19 i les conseqüències que pot tenir tant en la recollida com en la comercialització del fruit.
El gerent de la cooperativa canareva, Federico Tarazona, explica que l’empresa ha elaborat un pla de contingència mitjançant el qual s’ha realitzat formació als treballadors i encarregats, seguint les directrius dels departaments de Salut i Agricultura, per a poder dur a terme la campanya citrícola en les millors condicions.
Aquest pla distribueix la faena en grups bombolla de 3-4 persones, separats entre ells per mampares. S’extremen les mesures d’higiene i es reforça el protocol comú, intensificant la neteja de mans i la presa de temperatura. També han facilitat a la Generalitat totes les dades de cada treballador.
Les instal·lacions de la Cooperativa situada a la partida Planetes d’Alcanar es desinfecten dues vegades al dia.
Pel que fa als temporers que venen a treballar durant la temporada de la mandarina i la taronja, Tarazona ha volgut recalcar que “la situació no té res a veure amb Lleida, ja que la majoria de temporers són residents a la zona”. El gerent també destaca que “la comarca està molt lliure de virus”.
Reunions sectorials
La Cooperativa exportadora d’agris ja ha mantingut mitja dotzena de reunions amb l’Ajuntament d’Alcanar i els departaments de la Generalitat de Catalunya per abordar diversos aspectes relacionats amb el desenvolupament de la campanya citrícola al municipi.
Els consells comarcals ebrencs i els departaments de Salut, Treball i Agricultura, ja fa mesos que treballen per articular un protocol i mesures de prevenció i seguretat per tal de garantir una temporada de recollida de fruita segura, tant en el cas de la verema, a la Terra Alta, com dels cítrics, al Baix Ebre i Montsià.
El Departament de Treball habilitarà un edifici per acollir temporers dels cítrics que hagin de fer la quarantena per haver estat en contacte amb un cas positiu de Covid-19 i no disposen de mitjans per fer l’aïllament. Es preveu que l’ocupació sigui baixa atès que la majoria dels treballadors de la campanya repeteixen d’altres anys i ja disposen d’allotjament al territori. Tot i que, en un principi, es contemplava la possibilitat d’habilitar l’Alberg dels Josepets de les Cases, el Departament està estudiant un altre lloc on ubicar aquest espai per a temporers.
L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, destaca “les recomananacions fora de l’àmbit laboral que es fan al protocol fruit de les reunions sectorials que s’han fet. És molt important mantenir el distanciament social fora del grup estable de temporers i ser especialment curoses també durant els desplaçaments al lloc de treball”.
Increment de collita
Per a la present campanya citrícola, la Cooperativa preveu un increment del 20-25 per cent de la collita i arribar a comercialitzar unes 25.000 tones. S’espera que aquest augment de producció vagi acompanyat d’un increment del consum, sobretot a l’Estat Espanyol i el centre d’Europa, que són els principals llocs on exporta la cooperativa canareva. A través de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l’Ebre es comercialitza aquest producte al mercat català.
Les comarques del Montsià i el Baix Ebre concentren la producció de cítrics a Catalunya amb un volum anual mitjà d’unes 200.000 tones de clementines i taronges.
La IGP disposa d’una superfície de cultiu de 200 hectàrees i una producció estimada de 6 milions de quilos de clementines. Els municipis que més en produeixen són Alcanar i Santa Bàrbara, al Montsià, a més de Xerta, Benifallet i les entitats municipals descentralitzades (EMD) de Bítem i Jesús, al Baix Ebre.