<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els enginyers insisteixen en l’aigua de l’Ebre com a solució a la sequera de Barcelona

Proposen executar una canonada de 65 quilòmetres en 8 mesos

29 febrero 2024 17:26 | Actualizado a 29 febrero 2024 17:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La sequera persistent a les conques internes de Catalunya, davant la recuperació de les reserves a la conca de l’Ebre, fa que es redoblin les pressions i «propostes» perquè l’aigua de l’Ebre sigui la solució a les mancances de l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que la Generalitat insisteix en què descarta la interconnexió de xarxes.

Quatre col·legis professionals (Enginyers de Camins, Enginyers Agrònoms, Enginyers Industrials i Economistes de Catalunya) tornen a insistir ara en la proposta per connectar la xarxa de l'Ebre amb l'àrea metropolitana mitjançant una canonada que, segons asseguren, es podria construir en només 8 mesos.

8 mesos d’obres, 275 milions d’euros d’inversió i recorregut de la canonada paral·lel a l’AP-7

Aquests col·legis professionals, que integren l'Observatori Intercol·legial de la Sequera, ja van presentar aquest pla al desembre, aleshores amb un període d'execució estimat d'entre 12 i 18 mesos, però ara l'han actualitzat per reduir el termini a 8 mesos.

El projecte consisteix a connectar el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), que s’abasteix del minitransvasament de l’Ebre, amb Aigües Ter-Llobregat (ATLL), el sistema d'abastament de Barcelona i part de Girona, mitjançant una canonada de 65 quilòmetres. La conducció discorreria en paral·lel a l'AP-7 des de Tarragona fins a Olérdola (Garraf), punt de connexió amb la xarxa ATLL, i la seva construcció costaria uns 275 milions d’euros.

La proposta no compta amb el suport de la Generalitat ni del govern central. En declaracions a l’agència EFE, el portaveu de l'Observatori Intercol·legial de la Sequera, Marc Oliva, ha afirmat que «no seria un transvasament», perquè no seria «continu ni fix», sinó que «només s'activaria en condicions d'emergència per sequera o, si es donés el cas, per contaminació».

La proposta compta amb l’oposició frontal de les Terres de l’Ebre, amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre al capdavant, que recorda que sí que es tractaria d’un transvasament entre conques. Ajuntaments i institucions ebrenques han aprovat mocions i declaracions institucionals en contra de la interconnexió.

El ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre és un dels últims que ha aprovat per unanimitat la moció de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), presentada per tots els grups comarcals. Aquesta moció rebutja el transvasament del riu Ebre i la interconnexió de les xarxes del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i el sistema Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a través d’una canonada entre Constantí i Olèrdola. A més, s’ha instat el govern de la Generalitat a canviar la ubicació de la dessaladora del Foix, entre Cunit i Cubelles, a les comarques del Llobregat, on realment hi ha escassetat d’aigua. El president del Consell Comarcal, Francesc Barbero, ha mostrat la seua satisfacció: «Sabem que la solució a la sequera no és la interconnexió de xarxes i, a més, va en contra de l’equilibri territorial. Hem de fer una política de la gestió de l’aigua fonamentada per l’eficiència i la sostenibilitat», afirmà.

Comentarios
Multimedia Diari