L’Ajuntament de Bot, amb el suport de diverses entitats locals, impulsa el projecte d’Adaptació Curricular al Món Rural-Agrari a la Terra Alta. Aquesta iniciativa innovadora té com a objectiu principal afavorir l’arrelament dels infants al territori rural, introduint-los a la cadena de valor agroalimentària i vincular aquest coneixement amb els continguts curriculars de les escoles locals.
La comarca de la Terra Alta ha experimentat un important despoblament en les darreres dècades, fet que posa en risc la sostenibilitat del sector primari. Aquest projecte sorgeix per revertir aquesta tendència, destacant el potencial del món rural com a motor de desenvolupament econòmic i sostenible.
La iniciativa ofereix als infants una comprensió pràctica de les activitats agroalimentàries, connectant-les amb les matèries escolars, mentre que fomenta la valoració dels productes locals i el consum de proximitat.
D’aquesta manera, el projecte inclou la creació de material didàctic específic, visites a empreses locals, i activitats per mostrar les competències necessàries en aquest sector. A més, promou la col·laboració entre empresaris, escoles i administracions, tot sistematitzant les visites escolars a les activitats econòmiques de la zona.
«Però volem treure’n més suc de la típica sortida a una granja o a una empresa del poble. Volem aprofundir-hi més, sistematitzant la manera de treballar a tota l’escola», explica al Diari l’alcaldessa de Bot, Núria Mulet. «Així per exemple quan a matemàtiques toque fer proporcionalitat, que es puguen posar exemples pràctics aplicats al poble: quantes remolcades de raïm són, o si pensem en plantacions de vinya, quants metres de filferro caldrà emprar... L’objectiu és que de petits els infants entenguen que per a dedicar-se a tota la cadena agroalimentària cal una formació i unes competències molt variades. Que treballar al sector agroalimentari no és l’útima oció, sinó una professió que també requereix persones formades».
Ara durant aquest any es crearà un material específic, per tal que el curs que ve l’escola ja puga començar a aplicar-lo. «Pensem que és una forma d’arrelar els infants, per conèixer millor les principals activitats agràries de la zona», clou Mulet.
El projecte ha sigut reconegut per l’Associació Catalana de Municipis (ACM), a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG) que premia iniciatives pilot que es porten a terme amb l’objectiu de combatre el despoblament. Es tracta de la 3a edició del projecte ‘Arrelament al territori’, que impulsa i dona suport a iniciatives i bones pràctiques que prestin serveis o cobreixin necessitats que ajuden a potenciar el territori. Aquests projectes havien d’estar vinculats i relacionats amb les accions de l’Agenda Rural de Catalunya.
Les quatre propostes guanyadores i que s’executaran, a més del de Bot, són dels municipis de l’Albagés (Les Garrigues), la mancomunitat de les Garrigues Altes (que agrupa els municipis de Bellaguarda, Bovera, El Cogul, La Granadella, Granyena de les Garrigues, El Soleràs, Els Torms i Juncosa), i Mieres (Garrotxa). La FTBG finança cada projecte amb 14.000 euros, aportant un total de 56.000 euros a les quatre iniciatives.