<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Ascó es bolca en la festa de Sant Antoni

Les curses de cavalls, rucs i matxos, el ball de la jota al voltant de la foguera o els Tres Tombs formen part de la tradició

14 enero 2025 17:01 | Actualizado a 15 enero 2025 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Són dies de molta feina per als majorals de la festa de Sant Antoni d’Ascó, que arrenca aquest dijous i se celebrarà fins diumenge. Enguany repeteix la tríada formada per Joan Biarnés, Cristian Lloret i Hèctor Gil, amb Biarnés com a clavari. Aquesta figura és la que durant l’any que entrem custodiarà a casa la imatge del sant en honor al qual se celebra aquesta sentida i tradicional festa de la Ribera d’Ebre, declarada d’interès nacional.

Per als veïns d’Ascó, es tot un honor i responsabilitat ser majoral de Sant Antoni. Els actuals es van apuntar per a ser-ho l’any 2002 i la llista actual és tan llarga que la ‘feina’ «està coberta fins a l’any 2086», comenta Biarnés. La primera referència dels majorals i els clavaris es té en un document del 1739 i en els darrers anys és una celebració que ha anat a més, sent part intrínseca de la identitat asconenca.

Es tracta de quatre dies amb tot un seguit d’actes tradicionals i perfectament estructurats, tot i que cada grup de majorals hi pot posar la seva empremta.

Demà, dijous, arrenca la festa amb la recollida de llenya, que ha de nodrir l’espectacular foguera, de tres metres de diàmetre, que presideix la plaça i bona part dels actes i la festa, i al voltant de la qual es balla la tradicional jota d’Ascó.

També a la plaça tenen lloc els menjars tradicionals, arrencant divendres a la nit amb la clotxa, el plat per excel·lència dels pagesos de les Terres de l’Ebre. «Als sopars populars ens reunim entre 900 i un miler de persones», remarca Biarnés, tot ressaltant la feina dels molts col·laboradors que fan possible la festa.

Divendres, que enguany coincideix amb la festivitat de Sant Antoni, tenen lloc a primera hora del matí els Tres Tombs, així com el trasllat de la imatge del sant des de la casa del clavari de l’any passat a l’església, on se celebra un missa, i després a la del clavari d’aquest any.

També arrenquen les tradicionals curses de cavalls, rucs i matxos, els dos primers dies al circuit de la Fontxinxella, als afores del poble, i diumenge al carrer dels Clots, costa amunt i al crit de «Sant Antoni mos guardo!».

Actes per a totes les edats

La festa s’inicia demà dijous a les nou del matí amb la recollida de la llenya. A la tarda els alumnes de l’escola faran una primera ballada de la jota, prèvia a l’inici de la plega. A la nit, el Casal Municipal acollirà l’espectacle «No me toques el cuento».

Divendres, al matí hi haurà els Tres Tombs i la primera de les ‘corrides’ a partir de les 13.00h. Ja a la tarda, el pregó a càrrec de Ricard Ribes, i l’encesa de la foguera, amb ballada de la jota al seu voltant. Sopar popular de clotxa i l’espectacle de Juanma González, el Mentalista. Per acabar la nit, ball amb l’orquestra The Luxe i discoteca mòbil fins ben entrada la matinada.

Dissabte hi haurà les corrides a les dotze i els actes habituals al voltant de la foguera a la tarda, amb sopar «sorpresa» i espectacle de Mario Ezno a la plaça de l’església. Ja de matinada i al casal, de nou ball amb l’orquestra Himalaya i Discoteca mòbil.

Diumenge, últim dia de la celebració, hi haurà les corrides al carrer dels Clots i els jocs tradicionals, a càrrec de l’associació cultural Lo Llaüt. Les activitats continuaran amb la ballada de la jota, el sopar popular amb entrepà de pernil i l’espectacle ‘Pensa el Wilbur’, amb el fi de festa a la mitjanit.

Comentarios
Multimedia Diari