Una jove embarassada en un seient a la via pública, en una postura de negació, dubte, preocupació i angoixa. Era el que es trobaven ahir els veïns de Deltebre que passaven per un cèntric carrer del municipi, en dia de mercat setmanal. Però no era una dona real, sinó una escultura hiperrealista de l’artista Cristina Jobs. I és que ahir es va posar en marxa el projecte artístico-social NO VULL, impulsat per Jobs amb la col·laboració de l’Ajuntament de Deltebre.
Aquest projecte vol aconseguir generar consciència ciutadana mitjançant les sensacions que transmeten les escultures hiperrealistes elaborades per aquesta creadora instal·lada a la població del Delta. L’impacte visual ve donat per la representació d’aquesta dona i els sentiments que genera als que l’observen. La voluntat de l’artista és involucrar l’espectador, donant-li l’opció de participar en un vídeo de les reaccions a l’escultura, que es grava a través d’una càmera situada prop de la instal·lació. Segons destaca l’autora, es tracta d’un projecte artístico-social que vol «analitzar les reaccions de les persones davant de situacions incòmodes, visibilitzar el dret d’elecció a la reproducció i obrir debat davant d’aquesta problemàtica existent».
La primera ubicació de la instal·lació artística va ser, ahir, la zona de les quatre carreteres, de les 9 del matí i fins les deu de la nit, i coincidint a més amb el mercat setmanal. Durant els següents cinc dies, canviarà de lloc i s’ubicarà al Parc Fluvial, el Passeig de Riumar, el Parc del Riu, la plaça Mossèn Gabriel i el Passeig del Riu.
Cristina Jobs (Cristina Iglesias) és una reconeguda creadora de figures hiperrealistes, amb projecció i reconeixements a nivell nacional i internacional. Ha participat en nombroses exposicions i mostres artístiques, a més de ser responsable de Clon Factory, estudi d’efectes especials, rèpliques humanes i animals per a cinema i audiovisuals; i de l’empresa Babyclon, dedicada a la fabricació de ninos-bebès de silicona hiperrealistes.