<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Arrenca la verema a la Terra Alta amb menys producció per la sequera

Alguns cellers van començar-la divendres passat, en un nou rècord marcat pel canvi climàtic i la manca hídrica

14 agosto 2023 18:06 | Actualizado a 15 agosto 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La verema a la Terra Alta s’ha avançat de nou. Molts cellers la comencen aquesta setmana i alguns, fins i tot, ja la van iniciar divendres passat. Els pagesos ja comencen a estar acostumats a aquest avançament, si bé la fan més dura per la intensa calor de l’agost durant els treballs físics.

Enguany s’espera una caiguda en la producció per la sequera actual i de la passada primavera. En les finques de secà hi haurà fins a un 70% de reducció. En finques amb reg la reducció serà del 15 o 20%. Això significaria un 40% menys de producció que l’any passat.

«El raïm s’ha fet, però a causa de la sequera, el raïm no ha agafat tanta mida», explica al Diari el coordinador de la Unió de Pagesos (UP) a les Terres de l’Ebre, el terraltí Miquel Piñol.

No obstant això, Piñol apunta que la qualitat serà bona, ja que no hi ha hagut plagues de fongs. També amb els darrers dies de calor l’efecte del cuc del raïm serà mínim. «Cada any hi ha aquest cuc, però creiem que entre la confusió sexual que hi apliquen la majoria de pagesos i la calor no hi haurà problemes», apunta el coordinador.

La varietat que ara s’està collint és la Chardonnay i aviat es començarà també amb la varietat estrella de la comarca, la Garnatxa Blanca.

Piñol apunta que la verema cada any s’està avançant més per la sequera i el canvi climàtic. «Abans a Batea les Festes Majors eren per Sant Miquel i coincidien amb la verema, de forma que les van avançar. Darrerament la verema s’ha anat avançant i les van haver de tornar a avançar», exemplifica. Enguany, també ha anat de pocs dies.

Un dels cellers que ja va arrencar la collita el passat divendres és el celler Frisach, de Corbera d’Ebre. El seu responsable Francesc Ferré explica que la campanya enguany s’ha avançat gairebé una setmana respecte l’any passat, i tres del que seria considerat normal.

«Veníem d’un hivern i primavera seca i això ha fet que la planta comencés el cicle molt estressada, amb molt d’estrès hídric. En la seua adaptació per preservar-se, ha tret fruit i ha tirat endavant, de forma que abans que comencés la deshidratació del fruit i el grau alcohòlic, hem començat la verema. Serà una campanya dura i ràpida», valora. «Si plou a l’agost, farà que la maduració siga ràpida». Ferré coincideix que el raïm està molt sa i la qualitat serà molt bona.

El pagès hauria de percebre per sobre de 0,60 el quilo

El sindicat Unió de Pagesos insisteix que la pagesia hauria de percebre per sobre de 0,60 euros el quilo de raïm tenint en compte les despeses extraordinàries provocades per la sequera. D’altra banda, a causa del poc desenvolupament de les vinyes, hi haurà viticultors que colliran a mà per evitar que la màquina trenqui els sarments per poder-la podar a l’hivern. Això implicarà una inversió de més temps per collir. A més, la pagesia viticultora ha de sumar costos com el gasoil, tractaments fitosanitaris i poda.

Comentarios
Multimedia Diari