<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Amposta té un arbre per cada 3,6 habitants i vora 440.000 m2 de zones verdes

Són xifres superiors a les recomanades per l’OMS i que recull el Pla director del verd urbà, aprovat pel ple com a eina de planificació

24 febrero 2025 17:47 | Actualizado a 25 febrero 2025 07:00
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Un arbre per cada 3,6 habitants (6.010 exemplars en total) i 438.525 metres quadrats de zones verdes, que equivalen a 19,7 metres quadrats per habitant. Són les xifres d’espais verds de la ciutat d’Amposta, per sobre de les recomanades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’Observatori de Sostenibilitat d’Espanya i de la mitjana dels Cercles de Comparació Intermunicipal. Les dades formen part del Pla director del verd urbà d’Amposta, aprovat en el ple ordinari del mes de febrer, que parteix d’una diagnosi de la situació actual per definir després «com hem de planificar els carrers arbrats i els espais verds», explica la regidora d’Acció Climàtica i Medi Rural d’Amposta, Núria Marco.

Un estudi que s’ha dut a terme amb una subvenció de la Generalitat i que vol ser una eina per millorar la via pública davant també dels reptes de la crisi climàtica.

«Serà el primer cop que l’Ajuntament d’Amposta disposarà d’una eina de planificació de les zones verdes, com ja hem fet amb la xarxa d’aigües pluvials o amb els espais culturals», remarca per la seua banda l’alcalde, Ada, Tomàs.

«Els 19,7 metres quadrats d’espais verds per habitant és una bona dada de partida, però hem de seguir treballant perquè el document també detecta mancances com que la majoria d’arbrat urbà se situa en zones verdes perifèriques i pel que fa a les zones urbanes, es concentren la majoria d’exemplars en pocs vials principals», detalla Marco.

Pel que fa als tipus d’arbres, la morera (14,93% de les espècies) i el plataner (9,85%) són les espècies més freqüents, seguits per al truana (9,03%). Segons l’estudi, les cinc espècies d’arbrat viari majoritàries d’Amposta equivalen al 47% del total. «Ara, en les futures planificacions, hem de fomentar l’ús d’espècies menys presents a la ciutat per tal d’afavorir una millor biodiversitat», assenyala la regidora.

Recollida selectiva

El ple ordinari de febrer també va donar llum verda als preus de la recollida, tractament i inversió dels residus que el Consell Comarcal del Montsià va aprovar a finals de desembre.

Segons l’alcalde, aquests preus disten de la previsió que va traslladar el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) per a la redacció de les ordenances municipals al setembre del 2024.

«El cost definitiu no se sabrà fins a finals d’any», destaca Tomàs, tot assenyalant que «la nostra obligació com a administració és tenir la partida pressupostària preparada per fer front als possibles augments».

Defensora de la ciutadania

En el ple ordinari de febrer també es va donar compte de l’informe de la Defensora de la Ciutadania d’Amposta del passat 2024. Amadea Ferreres va rebre durant l’any passat un total de 44 queixes de veïns de la capital del Montsià, principalment referents als serveis que presta l’Ajuntament. D’aquestes, 35 van poder ser resoltes, mentre que les 9 restants estan pendents o no van poder ser resoltes per no ser de competència municipal, segons detalla l’alcalde. Tomàs es mostra satisfet d’aquestes xifres, en una ciutat de 23.000 habitants, i expressa la «màxima col·laboració» del govern local per resoldre totes les queixes i inquietuds ciutadanes.

Les moreres i els plataners són les espècies d’arbres més abundants
Comentarios
Multimedia Diari