Alerten d’una nova línia d’alta tensió que travessa la Terra Alta i la Ribera

Consells comarcals i ajuntaments denuncien que l’allau de projectes satura els seus serveis tècnics

01 octubre 2021 10:10 | Actualizado a 01 octubre 2021 10:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Terra Alta i la Ribera d’Ebre tenen sobre la taula un nou projecte de línia elèctrica d’alta tensió, de suport a centrals eòliques planificades a l’Aragó. Segons ha alertat el grup Gepec-Ecologistes de Catalunya, l’empresa privada Green Capital Developement presentava a finals d’agost davant el Ministeri de Política Territorial i Función Pública el projecte PEol-280AC: un clúster format per quatre projectes de centrals eòliques i les respectives línies d’evacuació, juntament amb una altra línia d’aproximadament 45 quilòmetres que transportaria l’energia des de Mazaleón, a l’Aragó, travessant les comarques de la Terra Alta i de la Ribera d’Ebre, fins a la subestació d’Ascó. «Les quatre macro-centrals d’energia eòlica, anomenades Arlo, Argestes, Paucali i Céfir, tindrien un total de 84 aerogeneradors i 508 Mwp», explica al Diari Quim Guasch, tècnic de defensa ambiental del grup ecologista Gepec.

Una iniciativa que se suma a la línia de molt alta tensió (MAT) de l’empresa Forestalia, de 287 quilòmetres (181 a Catalunya), que preveu travessar també les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona per connectar parcs eòlics de l’Aragó amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i que ha aixecat una forta oposició a tots els territoris afectats.

Pel que fa a aquest nou projecte de la línia elèctrica d’alta tensió (no MAT), passaria a les Terres de l’Ebre pels termes de Caseres, Batea, Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca i la Fatarella, de la Terra Alta, fins a Ascó, a la Ribera d’Ebre. Un projecte al que ja han mostrat el seu rebuig els pobles terraltins afectats.

El Consell Comarcal de la Terra Alta treballa amb els ajuntaments en l’elaboració de les al·legacions, per a les quals compta també amb el suport tècnic de la Diputació de Tarragona. «Hem demanat una pròrroga per presentar les millors al·legacions possibles», afirma la presidenta del Consell, Neus Sanromà. «A banda de les consideracions generals i comunes, cada municipi detallarà les afectacions ambientals, culturals i urbanístiques que els suposa aquesta nova línia», afegeix Sanromà, qui destaca que la Terra Alta està actualment immersa en la redacció d’un pla socioecònomic, «que precisament vol fer una foto de la comarca i definir de quina manera volem encarar el nostre creixement». Tot plegat, a l’espera de la modificació que la Generalitat ha de fer del decret de desplegament de les energies renovables, que entre altres qüestions, preveu donar més veu als territoris afectats.

També el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre està treballant i estudiant aquest nou projecte de línia d’alta tensió. Des dels dos ens comarcals es denuncia l’allau de projectes energètics als que han de fer front des de fa mesos. «Ens sentim sobrepassats, perquè els nostres recursos tècnics són limitats», afirma la presidenta del Consell de la Ribera, Gemma Carim.

El Gepec ha demanat també una pròrroga per poder analitzar el projecte a fons i presentar les seves al·legacions. «De nou ens trobem davant el mateix model insostenible de transició energètica que no sols hipoteca el desenvolupament del món rural, sinó que afecta negativament a la biodiversitat, al paisatge i a la salut de les persones que hi habiten», consideren.

Comentarios
Multimedia Diari