En els últims cent anys la forma de vida a la nostra societat s’ha modificat dràsticament. Des de la mecanització, fins a l’arribada d’internet, passant per altres moments que han significat canvis transcendentals com l’arribada del plàstic o les lluites socials, hem anat vivint diversos moments que ens poden semblar molt llunyans, però són canvis que els més grans encara recorden haver viscut.
El comunicador visual Captain Haddock els ha dedicat a aquestes persones grans del món rural un homenatge a Tivenys, a partir de la imatge en gran format de set veïns, Miquel, Mercedes, Germán, Rosa, Josep, Mari Carmen i Antonio. La fotografia s’ha situat a la paret de la nau agrícola reconvertida en el centre creatiu La Warhol per l’artista local Josep Piñol.
El creador detalla que ha volgut fer aquesta obra perquè «ells són història d’un poble, són els protagonistes, gent que cuinava amb carbó i anava en carro i que, en la mateixa vida, han vist un canvi de trajectòria». Segons explica, el mural, de sis metres d’alçada, està dedicat als avis de tots els pobles, que tenen història i projectes a l’esquena i que van adaptant-se a les noves generacions, «un valor que moltes vegades se’ns escapa».
Haddock, que ja ha fet anteriorment altres murals, afegeix que «era un bon moment per fer l’homenatge. Les persones grans sempre han estat i sempre les tindrem, encara que marxen sempre en queden els bons moments». A més, «també era un bon moment per a mi, a escala personal».
La idea de fer aquesta imatge impresa sobre paper a gran format i pegat a la paret, que com és habitual en les accions de Haddock, està preparada amb materials biodegradables i processos que danyin el mínim possible l’entorn, va sorgir a través de Pinyol, propietari de La Warhol, un espai multicultural, seu de diversos projectes i d’altres activitats com xerrades.
«Li vaig proposar de fer alguna cosa. Volia fer una nova acció al Delta i ell va suggerir l’espai, que està situat a l’última corba de Tivenys i permet veure la imatge des de la carretera».
Altres murals
Captain Haddock, qui explica que vol mantenir la seva identitat com a desconeguda per potenciar el missatge sobre el personalisme, va començar a fer accions arran de la pandèmia i sempre intenta que aquestes tinguin un fort component social. Les seves creacions, ubicades arreu de Catalunya busquen sensibilitzar sobre temes com el càncer de mama o l’emergència a la zona.
A les Terres de l’Ebre ja havia instal·lat un mural, un dedicat als sanitaris i al seu treball durant la covid. Es va situar prop l’Encanyissada i mostrava el rostre d’una doctora de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, per recordar que tot i que el confinament i les restriccions havien acabat, el personal sanitari continuava i arriscant les seves vides.
«La idea de fer retrats és, més que no pas fer una obra d’art, una forma de comunicar i donar visibilitat a temes quotidians, coses que es poden trobar en el dia a dia. M’agrada explicar i donar visibilitat a coses que se’ns poden passar de llarg, ser observador i difondre, reproduir les coses que passen».