La portalada de l’església de Sant Lluc d’Ulldecona torna a lluir, després d’un procés de restauració de diversos elements que posa a punt el temple per celebrar l’any que ve, amb tota l’esplendor, el seu 600 aniversari. La construcció de l’església d’estil gòtic es va iniciar el 1373 però no va ser fins el 1421 que es va consagrar l’altar major.
L’equip de restauració liderat per Jerome Rouch ha netejat tota la portalada i la pedra fundacional del temple; uns treballs pels que han sortit a la llum policromies que havien quedat amagades amb el pas dels segles, així com tot l’interior de la portalada que estava pintada amb daurats (pa d’or).
Pel que fa a les escultures de motius vegetals, també han sortit a la llum algunes policromies verdes i roges, segons explica al Diari la regidora de Cultura d’Ulldecona, Cati Brusca.
A la part dreta s’hi observen les escultures dedicades als sants i a la part esquerra, el mal. En un pedestal central s’hi pot observar encara la silueta de la Mare de Déu, «la qual va desaparèixer durant la Guerra Civil, i que la gent més gran del poble recorda com la Mare de Déu de la Col», detalla la regidora.
Pel que fa a la coberta, durant els treballs es va localitzar un ràfec d’estil barroc, el qual en ser desmuntat va treure a la llum una canalització gòtica amb el sistema original de les gàrgoles. «S’ha tornat a reconstruir i s’han policromat les teules, de manera que les gàrgoles queden més protegides», apunta la regidora.
En les tasques de restauració s’han respectat diverses ‘ferides’ de metralla que daten de la Guerra civil.
Finalment, la pedra fundacional del temple, escrita en català antic, també ha estat netejada i se’n farà una transcripció. L’actuació ha inclòs també un nou sistema d’il·luminació exterior del conjunt.
El projecte ha suposat una inversió de poc més de 100.000 euros, finançats principalment a través d’una subvenció del Pla de Foment Turístic de la Generalitat, i amb la participació de l’Ajuntament d’Ulldecona i el Bisbat de Tortosa.
Dins d’aquesta mateixa línia de subvencions, també s’ha executat a l’Oficina de Turisme una obra per millorar l’accessibilitat amb la instal·lació d’un ascensor i donar-li un ús cultural al segon pis de l’edifici modernista de Cèsar Martinell. A més, es preveuen actuacions importants de consolidació de les excavacions al castell.