La pandèmia que estem patint des de fa un parell d’anys ha obligat a reinventar-nos per aconseguir tirar endavant els nostres objectius socials i personals. Un exemple és el cas de Mireia Saldaña, diplomada en educació social i llicenciada en psicopedagogia. «Des de l’any 2015 col·laboro amb l’Associació de Dones de la Torre de l’Espanyol realitzant tallers d’estimulació cognitiva. En arribar la pandèmia, la vida de cop ens va canviar i tot es va haver d’aturar. Vam pensar de continuar treballant des de la distància, creant un grup de WhatsApp a través d’on els facilitava material que després comentàvem».
D’aquí sorgeix la idea d’elabo rar el seu propi material que pogués ser útil a més persones i, d’aquesta manera, poder mantenir la ment ocupada per passar el temps de manera més entretinguda i amena. Per a Mireia Saldaña, «la idea és millorar la qualitat de vida de qualsevol persona i contribuir a l’envelliment actiu. La salut de la nostra ment no té ni d’edat ni sexe, és una qüestió que ens afecta a tothom».
Per això, el quadern s’estructura en quatre blocs: memòria, atenció i concentració, llengua catalana i castellana, càlcul.
Les activitats estan diferenciades en colors segons el grau de dificultat: baix (verd), mitjà (taronja) i elevat (roig). Així, s’afavoreix el manteniment de l’estimulació cognitiva de persones sense deterior cognitiu, amb deterior cognitiu lleu, moderat o amb una discapacitat. Cada bloc inclou una vintena d’exercicis.
«He inclòs exercicis en castellà, perquè hi ha moltes persones grans que van rebre l’educació en aquesta llengua i poden accedir més facilment a les activitats». El llibre consta d’unes 150 pàgines i disposa d’un solucionari per a facilitar-ne l’autocorrecció.
Ha comptat amb l’ajut d’antics professors de l’institut i de la universitat, així com de companyes de la facultat per elaborar cada bloc. La primera edició ha tingut el suport econòmic de l’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol, el Consell comarcal riberenc i el Centre d’estudis de la Ribera d’Ebre. Alguns ajuntaments, com els de Benissanet i Corbera d’Ebre, l’han comprat per als centres de dia.
Des de maig de 2021, ja s’han publicat tres edicions autofinançades i s’està plantejant la possibilitat de fer-ne un segon volum. «No em podia imaginar haver venut 400 llibres en tan poc temps», comenta Mireia Saldaña, sorpresa. El quadern es pot adquirir en punts de venda a la Ribera d’Ebre, Priorat i Terra Alta, també a la llibreria La Irreal de Tortosa. N’han demanat de Barcelona, el País Basc i Berga.
Més endavant té previst iniciar la venda en línia, ara es pot contactar amb Mireia a través de l’instagram exercicis_que_connecten.
Mireia Saldaña té previst realitzar diverses xerrades per difondre el projecte Saludablement, en concret al cicle formatiu d’atenció a persones dependents de l’institut de Falset, a més dels instituts de Móra d’Ebre i Flix. Fora del territori ebrenc, realitzarà presentacions a les comarques de Lleida i el Segrià. Saldaña es mostra «satisfeta i orgullosa» de la rebuda que ha tingut allà on ha anat.