Fins a 3.000 escolars de 26 centres educatius de les Terres de l’Ebre han participat en un projecte artístic i educatiu creant la silueta del Delta de l’Ebre amb peces d’argila per conscienciar sobre la importància dels sediments en aquest fràgil espai.
Es tracta d’una proposta artística en forma d’instal·lació del projecte L’Aula al Pati, una iniciativa d’intercanvi entre Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, a Amposta, i els centres o espais educatius de les comarques del sud de Catalunya.
«L’Aula al Pati és un projecte pedagògic per poder apropar l’art contemporani tant als alumnes com als professors», explicà ahir la directora de Lo Pati Centre d’Art, Aida Boix.
La iniciativa ha nascut amb la voluntat d’abordar a través de l’art els problemes de sostenibilitat del Delta de l’Ebre, especialment agreujats arran del temporal Glòria i amb la regressió que pateix cada dia amb la menor arribada de sediments pel riu Ebre pels embassaments.
«Defensem el rol social dels centres com el nostre i de l’art contemporani en general a l’hora de posar sobre la taula el debat sobre els temes d’actualitat que ens envolten. Com a centre d’art de les Terres de l’Ebre la defensa dels valors ambientals del Delta és un dels nostres pilars fonamentals», va valorar ahir Boix.
El director del programa L’Aula al Pati, Alfred Porres, va explicar que la iniciativa busca posar en relació art i educació, amb projectes «molt participatius i col·laboratius». Així, durant dos mesos, els escolars han participat en la proposta «Sediments» des de les seues escoles, formant part d’un procés de reflexió teòrica i d’un taller de modelació de bols d’argila.
«La proposta de crear una gran silueta del Delta de l’Ebre amb escolars vam pensar-ho l’any passat després del temporal Glòria, però ho hem hagut d’endarrerir per la Covid-19», va expressar Porres.
L’argila, per a Porres, era el material ideal a treballar «pel que simbolitzava» per al Delta. D’aquesta forma, el projecte ha funcionat tot fent una crítica social i ambiental i una reflexió comunitària, creant una peça col·lectiva i no pas individual.
Els escolars han creat bols, una peça bàsica en el modelatge amb argila, cosa que permetia a xiquets de diferents edats participar-ne. «A més és un joc de mirades: d’una banda l’argila fa de contenidor de l’aigua quan pren la forma d’un bol... Però al Delta de l’Ebre és a la inversa: l’aigua fa de contenidor del fang», expressà Porres.
L’Aula al Pati és un programa amb vocació pedagògica que va nàixer el 2012, amb activitats adaptades a les diverses etapes educatives, a fi i efecte d’involucrar el nombre més gran de centres educatius del territori.
«Qualsevol persona pot expressar-se a través de l’art, que sempre és educatiu», va declarar Porres.
Joves del curs «Noves Oportunitats» van participar ahir col·locant els bols de tots els escolars configurant la silueta del Delta. La instal·lació es podrà veure els propers dies a la plaça Mari Chordà d’Amposta, davant de Lo Pati Centre d’Art.
«També serà interessant veure com evoluciona durant els propers dies, igual que ho veiem al Delta de l’Ebre», va concloure la directora, Aida Boix.