Comencen a fer tractaments fitosanitaris amb drons a l'Ebre

L’empresa ampostina EbreDrone va aconseguir a finals d’aquest mes de juliol la primera autorització per fumigar de forma «massiva» els cultius dels arrossars del delta de l’Ebre

12 septiembre 2021 18:30 | Actualizado a 13 septiembre 2021 05:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

EbreDrone ha començat a fer tractaments fitosanitaris amb fungicides per sobre els arrossars del delta de l’Ebre amb drons. L’empresa va obtenir a finals de juliol la primera autorització de la Generalitat per fer els tractaments, després de més de dos anys fent assajos. La ‘startup’ ebrenca es vol posicionar com una alternativa més respectuosa i amb menys petjada de CO2 davant el posicionament de la Unió Europea per limitar la fumigació amb avionetes. Per això, la companyia ampostina treballa per aconseguir que els drons siguin considerats mitjans terrestres i obtenir noves autoritzacions que li permetin aplicar herbicides i insecticides.

A punt d’iniciar la campanya de la sega i a l’espera dels primers resultats, des d’EbreDrone valoren molt positivament els tractaments fets fins al moment. «Estem molt contents perquè hem pogut comprovar com els pagesos han integrat aquesta tecnologia per fer aplicacions aèries», assegura Hadar Ayxendri, responsable de l’empresa. De fet, han arribat a més productors gràcies als convenis signats amb empreses com la Cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre, Ebre Iteaf, Agrodelta, Servitec i Agrotec.

Així, molts arrossaires ja han començat a fer les primeres fumigacions amb drons, sense haver de recórrer al treball manual de menys precisió, com són els fets amb tractors o motxilla. «Els avantatges dels drons s’han de poder generalitzar a altres cultius; volem que aquesta tecnologia sigui eficaç i segura i que s’apliqui de forma massiva als nostres pagesos», afirma Ayxendri. Per això, els reptes de l’empresa ebrenca passen per aconseguir que els drons siguin considerats mitjans terrestres, en lloc d’aeris, per tal de reduir la paperassa burocràtica a l’hora de sol·licitar llicències i per fer-los compatibles amb les normatives europees. «Hem treballat amb les administracions, amb centres de recerca, universitats i empreses mundials i hem aconseguit que els tractaments amb drons siguin tan segurs com un de terrestre», destaca Ayxendri. Per aquesta raó, treballen per aconseguir noves autoritzacions per fer tota mena de tractaments, com herbicides o insecticides.

Múltiples avantatges

Segons el responsable tècnic d’Ebredrone, Pau Jornet, els avantatges d’incorporar aquesta tecnologia als camps són múltiples. Es tracta d’una tecnologia «totalment neta i 100% elèctrica». A més, explica, que el fet que l’aparell voli baix ajuda a localitzar la zona on fumigar i això permet que el tractament s’apliqui amb més precisió i que la deriva sigui zero. També, assenyala, que es disminueix l’exposició química perquè l’operador es troba allunyat dels productes. Un altre dels avantatges d’aquesta tecnologia respecte als tractaments més tradicionals és que s’opera de forma automàtica. «Tot va mil·limetrat i matemàtic, es planifiquen les rutes als camps i el dron hi treballa de forma autònoma, fent passades en horitzontal i transversals i sense cap error humà», afegeix Jornet.

Manuel Izarraga és un dels agricultors que ha utilitzat enguany els serveis de l’empresa. Afirma que fumigar amb drons li ha resultat molt més beneficiós perquè ha evitat les roderes i malmetre el sòl, ja que no li ha calgut entrar el tractor a la finca. A més, també subratlla que suposa un estalvi econòmic. «Tiren el líquid que necessita cada quadre i no en sobra. És més barat que fer els tractaments amb tractor», diu el pagès.

Comentarios
Multimedia Diari