Acuamed adjudica la neteja dels llots tòxics del pantà de Flix per 45 M d'euros

La societat estatal Acuamed encarrega a l’empresa pública Tragsa l’extracció pendent de 79.300 metres cúbics de contaminants

23 noviembre 2017 10:35 | Actualizado a 26 noviembre 2017 18:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sense fer soroll, la societat estatal Acuamed ha adjudicat per 44,6 milions d’euros la neteja dels 79.300 metres cúbics de llots tòxics que encara romanen sepultats al fons del llit del riu Ebre, al costat del complex químic ara d’Ercros. El volum suposa prop d’un 10 per cent de tots els llots que s’havien abocat al pantà.

Després de reiterats incompliments de termini i l’escàndol de corrupció d’Acuamed, el nou director general de l’ens, Francisco Javier Baratech, anuncià en una visita a Flix el passat mes d’abril que l’extracció es reprendria a l’estiu de 2017. No ha estat així, un cop més, però finalment els treballs s’han adjudicat i amb ells s’activa el compte enrere per acabar l’obra, convertida en un malson per al municipi i el territori.

L’adjudicació es va realitzar el passat 27 d’octubre a la societat pública Tragsa (Empresa de Transformació Agrària) que, de fet, hauria assumit treballs previs consistents en determinar l’estat del material d’extracció existent al complex químic i quin serà necessari incorporar de nou. De la mateixa manera, s’ha adjudicat també la direcció d’obres del projecte, a l’empresa Inypsa Informes y Proyectos, SA, per un import de 480.937 euros.

Els dos contractes especifiquen que les obres tenen un termini d’entre 18 i 19 mesos, 15 dels quals per a l’execució de l’extracció pendent dels llots i tres més per als treballs de liquidació i redacció del projecte ‘as-built’. En el cas de la direcció d’obres es preveu una pròrroga del contracte fins a un total de 24 mesos. Així les coses, la neteja, que va començar l’any 2013, podria finalitzar el segon semestre de 2019.

Els treballs pendents consisteixen, a grans trets, en la retirada i inertització dels llots tòxics, el desmantellament de les instal·lacions –planta de tractament, depuradora, etc.– aixecades dins el complex químic per a la neteja, el desmantellament del tablestacat que confina al seu interior l’aigua que cal descontaminar, i el segellat definitiu de l’abocador on s’han dipositat en els últims anys els residus ja tractats.
Prudència i satisfacció.

El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Flix, Francesc Barbero, ha rebut la notícia, filtrada ahir a un mitjà d’àmbit estatal, amb prudència i satisfacció. «Coneixem fa una setmana l’adjudicació, ens van trucar per comunicar-nos-ho però esperem celebrar una reunió aviat amb Acuamed per  conèixer tots els detalls».  

En tot cas, Barbero considera una bona notícia l’anunci perquè donaria resposta al compromís expressat per Acuamed.

Comentarios
Multimedia Diari