<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

26 municipis ebrencs ofereixen solars per convertir-los en habitatge públic

El delegat del Govern Joan Castor Gonell fa balanç dels primers 100 dies al càrrec

13 diciembre 2024 12:03 | Actualizado a 13 diciembre 2024 12:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fins a 26 municipis ebrencs, la meitat del territori, ja han facilitat dades a la Generalitat de Catalunya de solars i edificis susceptibles, fins a 65, de convertir-se en habitatge públic, en una iniciativa prioritat del Govern de Salvador Illa, que va anunciar a l’octubre un nou programa d’habitatge públic amb l’objectiu de construir 50.000 habitatges públics fins al 2030.

Tot i que són dades provisionals i caldrà seguir avançant en el projecte, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell, ha posat en valor aquesta «predisposició del territori per construir habitatge», ja que l’habitatge és una problemàtica comuna en diversos territoris d’arreu de Catalunya.

El delegat del Govern ha fet balanç dels cent primers dies al càrrec. «Els primers 100 dies han estat marcats per l’escolta activa i la proximitat amb els municipis i els agents socials i econòmics de les Terres de l’Ebre i l’impuls de projectes estratègics”, ha explicat, ja que s’han portat a terme reunions amb les 52 alcaldies i les 5 EMD de les Terres de l’Ebre per, primer, copsar les mancances i problemàtiques de cada municipi per, a continuació, traslladar-ho i posar-hi solució.

El delegat Castor Gonell també s’ha reunit amb una gran part dels agents econòmics i socials de les Terres de l’Ebre: Cambres de Comerç de Tortosa i Reus, associacions empresarials (PIMEC, AECE), sindicats de treballadors (CCOO, UGT, USOC) i sindicats agraris (UP, JARC), la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Copate, els Grups d’Acció Local que gestionen els Leader, la Taula de Consens del Delta, Trens Dignes, la Plataforma per a un nou hospital universitari de les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, la Federació de Caça, cooperatives i empreses. Unes trobades que continuaran en les pròximes setmanes.

Gonell ha coincidit en la necessitat de desburocratitzar els tràmits de les empreses, fer els processos més àgils, i coincideix que al territori «es percep una il·lusió per encetar projectes i noves línies de negoci».

Gonell també es partidari de millorar la situació i el finançament de les EMD a través de la nova llei de Governs Locals, que es troba en una fase inicial. Algunes EMD de l’Ebre tenen més habitants que molts pobles. El nou Estatut de Municipis Rurals també ha d’ajudar en el desenvolupament dels pobles petits.

El delegat del Govern també s’ha referit a la gestió del temporal Dana i els episodis de fortes pluges aquesta tardor a les Terres de l’Ebre, remarcant la comunicació amb tots els cossos d’emergències i, també, amb ajuntaments, EMD i consells comarcals, necessària també per coordinar les ajudes per reparar les afectacions que han produït en equipaments i camins. El delegat Castor Gonell també ha avançat que des del Govern s’està treballant en la creació d’una comissió per la gestió del risc d’inundacions a les Terres de l’Ebre.

Pel que fa a l’Estratègia Delta, s’està avançant amb completar una anella de protecció de l’interior del delta de l’Ebre, amb les guardes de les basses acabades i en execució la continuació de la guarda de protecció de la badia dels Alfacs. En paral·lel, es treballa amb els projectes de reforçament del frontal deltaic, en l’aportació de sediments i en el Pla integral de gestió de l’aigua dolça del delta de l’Ebre (PIGADE). Gonell ha valorat que confia que les relacions amb el Ministeri es reprenguen, per treballar de forma conjunta amb els diferents plans que hi ha en marxa per la protecció del Delta.

Pel que fa al Fons de Transició Nuclear, en la darrera sessió de l’òrgan de govern, aquesta setmana, es va detallar que s’aprovaran abans d’acabar l’any els projectes dels 96 municipis del Fons de Transició Nuclear del 2023. Amb els primers recursos ja s’ha aprovat l’impuls de 433 actuacions que crearan 91 noves activitats econòmiques i 215 llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears i, a part dels ajuts gestionats per ACCIÓ, s’estan definint ajuts propis per empreses ubicades en territoris nuclears. Gonell ha valorat que ara caldrà treballar perquè surtin beneficiades les petites i mitjanes empreses.

El Pla Director Urbanístic d’activitat econòmica Catalunya Sud, per disposar de 675 hectàrees de sòl industrial, i els treballs per al desenvolupament d’una terminal ferroviària de les Terres de l’Ebre també són actuacions prioritàries. Segons Gonell, podrà estar llest el 2025.

Pel que fa a la mobilitat i les infraestructures, el Govern treballa per implantar més millores al transport públic el 2025, quan serà una realitat també la integració tarifària. També s’està treballant amb la nova sortida de l’AP-7 al Montsià i amb l’inici de les obres a la C-12 per fer els primers trams 2+1.

Comentarios
Multimedia Diari