<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Una ruta literària per conèixer molt millor el Rector de Vallfogona

S’ha fet un mural que intenta explicar la relació que tenia amb la gent del municipi, tenint en compte els poemes

05 noviembre 2023 21:44 | Actualizado a 06 noviembre 2023 19:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Han estat mesos de feina, però ahir ja va veure la llum la nova ruta literària del Rector de Vallfogona. Es tracta d’un projecte que ha aprofitat elements ja existents a Vallfogona de Riucorb. No és el primer esdeveniment que fan per commemorar l’Any Rector de Vallfogona, de fet, ja entren en la seva recta final. Modest Corbella, un dels organitzadors de tot això, diu entre riures que «faltaran dies per acabar de commemorar l’any», fent referència a les activitats que encara queden.

L’origen d’aquesta ruta es troba l’any 1975, quan van instal·lar uns murals de ceràmica amb trossos de poemes del Rector de Vallfogona. Ara han incorporat un codi QR a cada un d’ells, aquest codi dona accés a una web on es pot sentir el poema recitat, també està comentat, i a més hi ha la localització per veure’ls tots.

Corbella comenta que així «es poden conèixer tots els punts de la ruta», i a més la gent «pot entendre tots els poemes a través de la lectura comentada».

El punt de sortida és al Mirador del Rector, on l’organitzador explica que així «es té una vista en perspectiva de tot el municipi». Així doncs, les persones que fan la ruta es fan una idea del paisatge que els envolta i comencen a caminar entre els punts que hi ha marcats. Es passa per tots aquells llocs on el Rector va tenir incidència i va viure, coneixent encara més la història, i s’acaba al Centre d’Interpretació del Rector de Vallfogona, que es troba a l’església del municipi. És aquí on es pot observar els diferents moments que va passar el Rector. Explica Corbella que començar des del Mirador no és casualitat, ja que és un lloc «on era habitual veure el Rector, a la vora del riu, escrivint o meditant».

Més enllà de llegir, i interpretar els poemes que es troben al voltant de la ruta, també es fa una aturada davant d’un mural que hi ha a la plaça Francesc Vicent Garcia, pintat per l’artista Ignasi Blanch. En aquest mural hi ha «diferents elements de la flora i la fauna local, però també es pot veure la relació del Rector amb la gent del municipi».

La intenció és conèixer l’obra, però també la figura, i per això acaba al Centre d’Interpretació, inaugurat l’any 2009, on es pot fer el recorregut de l’obra i de la vida del Rector de Vallfogona.

Tota aquesta ruta literària amb les noves incorporacions s’ha pogut realitzar amb el suport de la Diputació de Tarragona i la Institució de les Lletres Catalanes. Modest Corbella reconeix que a més de conèixer la figura, també es pot veure tot el municipi. A més a través dels codis QR, la gent pot fer la visita sense la necessitat d’una persona que faci de guia, pot ser autoguiada. Segons Corbella, això és perquè el codi QR et permet conèixer els punts de la ruta literària, el poema i la lectura comentada del poema interpretant tot allò que es pot escapar de les estrofes que va escriure el Rector de Vallfogona.

«Ara es converteix en una ruta que pot generar molt d’interès», afirma Corbella, el qual afegeix que durant tot aquest any ja l’han fet amb diverses persones per veure quines eren les seves reaccions, i si els interessava tot allò que s’explicava.

L’organitzador assegura que ha agradat molt i que tothom qui l’ha fet n’ha sortit molt content, per això ara també «es posa al servei del turisme». Es tracta d’un turisme cultural que aprofita elements ja existents i hi incorporen les noves tecnologies. En total, la ruta l’han fet ja 1.200 persones, des d’alumnes de primària fins a especialistes.

Comentarios
Multimedia Diari