<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Sara Navarro i Eduard Virgili, guanyadors del Premi d’Enologia Jaume Ciurana

El guardó, que patrocina l’assessoria vitivinícola Rius & Rius, ha valorat l’expedient acadèmic, l’experiència i el projecte professional dels dos titulats per la URV

24 octubre 2023 18:35 | Actualizado a 24 octubre 2023 18:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sara Navarro i Eduard Virgili son els nous guanyadors del Premi Jaume Ciurana d’Enologia, que aquest any arriba a la seva 22a edició. Els enòlegs, recent graduats per la URV al curs 2022-23, han estat guardonats en igualtat de mèrits pels seus expedients acadèmics, currículums i projectes professionals: la recuperació de les vinyes del Garraf i la creació d’una gamma de vins al celler familiar Fonpinet.

L’acte, en el qual s’han donat a conèixer els noms dels guanyadors, s’ha celebrat dilluns al matí a la sala de graus de la Facultat d’Enologia i ha comptat amb el president de l’empresa Freixenet i de la Cambra de Comerç d’Espanya, José Luis Bonet, qui ha pronunciat una conferència sobre el sector del vi en el marc de progrés de l’economia espanyola.

El Premi Jaume Ciurana s’institueix en el marc del conveni de col·laboració entre la URV i l’empresa Rius & Rius Assessors, amb l’atorgament d’un ajut de 3.000 euros per al guardonat o guardonada, que aquest any s’ha repartit entre ambdós titulats. Sara i Eduard, agraïts d’haver rebut el guardó, expliquen que “és fruit de l’esforç d’aquests quatre anys” i valoren positivament el reconeixement: “És una manera de donar valor al talent jove, d’intentar pujar el vi català i que acabi tenint un reconeixement”, explica Eduard.

Eduard Virgili busca recuperar les vinyes del Garraf

Virgili és graduat en Enginyeria Agrícola per la UPC i, arrel de les pràctiques realitzades al celler Recaredo, va trobar oportunitats en el mon vinícola, per la qual cosa es va decidir a estudiar Enologia a la URV. L’enginyer agrícola i enòleg explica que la falta de relleu generacional a les vinyes de la seva comarca, el Garraf, el motiva a recuperar i reviure, en un futur proper, aquestes vinyes que s’han deixat de treballar. Mitjançant una associació, per exemple, detalla que la seva intenció és “acabar fent un projecte que englobi des de la vinya fins a l’ampolla”.

Sara Navarro vol assegurar el relleu generacional al celler familiar

Navarro, per la seva banda, és recent graduada en Enologia i estudiant del màster en Begudes Fermentades de la URV, amb l’especialització d’Avenços en la Investigació Enològica. L’enòloga presenta una gran experiència al sector, on ha fet diverses veremes durant l’època d’estiu i ha treballat a cellers de prestigi locals, com el Josep Piñol i família Torres, i estrangers, fent una estada de mig any a un celler de Virginia, als Estats Units. El seu projecte professional es basa en seguir formant-se a nivell acadèmic i professional, amb la intenció de fer una altra estada a l’estranger. En aquest sentit, la guardonada té per objectiu final contribuir en el relleu generacional de la seva empresa familiar, Cava Fonpinet, on vol acabar creant la seva pròpia gamma de vins.

El jurat d’aquesta edició ha estat format per Jaume Siurana, fill de l’enòleg que dona nom al premi; Manuel Suárez, degà de la facultat d’Enologia; José Luis Bonet, president de Freixenet i de la Cambra de Comerç d’Espanya; Sara Rius, directora executiva de Rius & Rius Assessors, i Mª Rosa Blanch, presidenta de la D.O.P Tarragona.

José Luis Bonet: “El posicionament internacional del sector és insuficient”

Durant l’acte de lliurament del guardó, José Luis Bonet, president de Freixenet i de la Cambra de Comerç d’Espanya i membre del jurat, ha pronunciat una conferència sota el títol “El sector del vino en el marco de progreso de la economía española”. Bonet ha fet un repàs de la evolució del sector vinícola durant les diferents etapes de l’economia espanyola, sota l’exemple de la seva empresa familiar Freixenet. El ponent ha explicat els canvis que ha sofert l’empresa de caves des de la fil·loxera fins convertir-se en l’empresa de renom internacional que és avui dia, fent referència a la competència amb Caves Codorniu i a figures importants com el seu oncle Josep Ferrer Sala, qui va fer possible la gran internacionalització i modernització de Freixenet i qui considera que va fer la “veritable revolució”. Bonet ha finalitzat denunciant la situació actual del sector vinícola a Catalunya i Espanya: “Hi ha potencial i és competitiu, però el posicionament és insuficient”, afirma. És per això considera vital la promoció del vi del nostre territori, i proposa una innovació relacionada amb la cultura: “La part comercial, amb tot el que engloba, és importantíssima”. Segons el ponent, el treball, el talent i la tenacitat, així com la unió i la educació, son aspectes necessaris per a re posicionar el sector.

Comentarios
Multimedia Diari