Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Lactància materna: El 90% dels sanitaris no va rebre en la carrera una bona preparació

És una de les conclusions de l’informe que publica LactApp, que inclou entrevistes a professionals d’Infermeria, Llevadora i Nutrició

02 agosto 2023 07:57 | Actualizado a 09 agosto 2023 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un 93% dels professionals de la salut assegura no haver rebut una bona preparació en lactància materna durant la seva formació acadèmica, segons les dades de l’informe anual que publica LactApp coincidint amb la Setmana Mundial de la lactància, que se celebra fins al 7 d’agost. S’han entrevistat 1.329 professionals durant el mes de juliol, principalment de les especialitats d’Infermeria, Llevadora, Pediatria, Medicina de família i Nutrició.

Crida l’atenció que el 41% dels professionals enquestats no va rebre cap hora de formació sobre lactància materna durant els estudis acadèmics, i que dels que sí que la van rebre, en un 30% dels casos va ser de menys de 10 hores.

Els darrers anys han aparegut els primers postgraus específics, com el d’Expert Universitari en Lactància Materna de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna-Universitat Ramon Llull

La majoria -un 60%- assegura que els seus coneixements de lactància procedeixen de formacions posteriors que ha fet «pel seu compte». I fins i tot un 25% diu que es basa, principalment, en la seva pròpia experiència personal o en la del seu entorn proper. Preguntats sobre si la formació de lactància era obligatòria en la seva formació professional, el 47% va dir que no van rebre lliçons sobre això, i només una mica més del 30% va rebre continguts de caràcter obligatori.

Acompanyament

Segons la publicació científica d’investigadors catalans com Anna Pol-Pons, Mercè Aubanell-Serra i Mireia Vida, entre d’altres, publicat el 2019, Lactància materna: competència bàsica dels professionals sanitaris d’atenció primària, a Espanya el percentatge de lactants alletats fins als 6 mesos és del 28%, clarament inferior a l’objectiu d’assolir o superar el 50% recomanat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

La majoria -un 60%- assegura que els seus coneixements de lactància procedeixen de formacions posteriors

Per incrementar aquestes taxes, és fonamental oferir un suport adequat a les mares i per això els professionals d’atenció primària de salut tenen una posició privilegiada per promoure la lactància materna, «si bé hi ha evidències de la manca de coneixements i competència per al maneig de la lactància materna d’aquests professionals», assenyalen. Per avaluar el grau mitjà de competència en lactància materna dels professionals que atenen mares i lactants es va dissenyar un estudi transversal mitjançant un mostreig aleatori de 398 sanitaris de medicina de família, pediatria, ginecologia, llevadores, infermeria pediàtrica i infermeria de família de 33 centres de salut primària de la província de Girona.

De l’anàlisi es va concloure que només el 18% dels professionals va assolir el nivell bàsic de competència, xifra que va pujar al 40% en el cas de les professionals llevadores, ginecologia o infermeria pediàtrica. L’estudi assenyala que un exemple d’aquesta manca d’oferta formativa és que a Espanya cap carrera de Medicina incloïa formació en lactància materna fins al curs 2018-2019.

Aquest any, la facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB) va oferir per primera vegada a tot l’Estat una matèria pionera sobre lactància materna per als alumnes del grau de Medicina, però era una assignatura optativa, subratllen.

Els darrers anys han aparegut els primers postgraus específics, com el d’Expert Universitari en Lactància Materna de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna-Universitat Ramon Llull.

Comentarios
Multimedia Diari