El Servei d’Urologia de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta continua treballant en la millora de les seves prestacions. Per això, el Servei d’Urologia ha incorporat la cirurgia 3D, així com tècniques innovadores per a tractar la hiperplàsia benigna de pròstata.
Així, la cirurgia laparoscòpica 3D ha revolucionat el tractament de les afeccions urològiques. Aquesta tècnica proporciona una visió tridimensional durant les intervencions i permet operar amb major precisió.
«Els procediments urològics fets amb aquesta tècnica inclouen nefrectomies, prostatectomies radicals i cistectomies radicals. Gràcies a la nitidesa i profunditat de les imatges en alta definició, millorem la seguretat i els resultats i, a la vegada, reduïm el temps d’intervenció, minimitzant les complicacions postoperatòries», explica el cap del Servei d’Urologia de l’HTVC, Daniel Rodezno.
A més, el Servei d’Urologia està portant a terme els passos necessaris per a incorporar la cirurgia robòtica, mínimament invasiva, en la qual la cirurgiana o el cirurgià manipula un robot a distància des d’una consola computeritzada d’alta precisió.
Per altra banda, quant a tècniques innovadores destaca el Rezum, un tractament no invasiu indicat per als pacients amb hiperplàsia benigna de pròstata. La patologia es caracteritza per l’engrossiment excessiu de la glàndula prostàtica, cosa que, entre altres complicacions, pot arribar a comprimir la uretra i bloquejar el flux de l’orina.
Amb aquest sistema s’injecta vapor d’aigua a la pròstata a través de la uretra, fet que provoca la mort cel·lular del teixit, que després absorbeix el mateix cos, i prevé així les complicacions provocades pel creixement anormal d’aquesta glàndula.
Preservar l’ejaculació
Una altra de les tècniques que ha incorporat recentment el Servei d’Urologia és l’ITIND, un dispositiu uretral que preserva l’ejaculació. Concretament, és adequada per als pacients amb risc de cirurgia que tenen hiperplàsia benigna de pròstata de petit volum. Un dispositiu metàl·lic de Nitinol es col·loca en la pròstata i, després de cinc a set dies, crea una obertura en la uretra prostàtica.
Aquesta tècnica es realitza de forma mínimament invasiva i permet donar l’alta als pacients també en poques hores. «Aquesta tècnica ofereix un ràpid retorn a la normalitat i resulta una opció efectiva per als pacients que desitgen mantenir la seva funció sexual», afegeix Rodezno.
Per tot això, la directora de l’HTVC, Maria José Rallo, destaca que «la utilització d’aquestes dues tècniques innovadores té l’objectiu de reduir la llista d’espera de pacients per al tractament de la hiperplàsia benigna prostàtica, a més de proporcionar una assistència mèdica confortant i de qualitat».
En aquest sentit, el Servei d’Urologia té previst incorporar la fotovaporització prostàtica amb làser verd, una de les tècniques més avançades en el tractament de l’obstrucció de la uretra causada per la hiperplàsia prostàtica benigna.
«Els nostres professionals estan cursant les formacions necessàries per a incorporar aquesta tècnica que permetrà als pacients recuperar-se ràpidament i reprendre les seves activitats diàries sense problemes», conclou el cap del Servei d’Urologia de l’HTVC.