El 19 i 20 de novembre es representarà l’òpera del compositor tortosí Felip Pedrell La Matinada. L’espectacle s’emmarca dintre el 36è Festival de Música Felip Pedrell, coincidint amb la capitalitat de la cultura catalana i donarà el tret de sortida als actes de commemoració del centenari de la mort del músic de Tortosa que se celebrarà el pròxim any.
La Matinada és una òpera modernista amb referències a la natura que es va estrenar originalment el 1905 a Barcelona. Des de llavors ja no s’ha tornat a representar, tot i que la premsa de l’època en va fer unes crítiques molt positives, i l’obra s’ha anat fent bastant desconeguda. Enguany l’òbra s’ha recuperat i es podrà veure en dos passes dintre la programació del 36è festival de Música Felip Pedrell, a l’Auditori que també porta el nom del compositor. La recuperació de l’obra ha estat possible gràcies al treball de David Mateu i Ricardo Forner que han transcrit la partitura i que han treballat per preparar aquest espectacle amb un equip format per la soprano Cecília Aymí a la direcció vocal, José Andreu al vestuari, Jaume Martínez a la producció i Mireia Andreu a la direcció escènica. La música serà en directe i anirà a càrrec de l’Orquestra de Cambra de Tortosa.
Tant des de l’equip que ha organitzat la representació com des del consistori, valoren molt positivament l’oportunitat de poder portar a Tortosa l’obra d’un músic referent i a més del mateix municipi. «Poder sentir una òpera de Pedrell a Tortosa és un privilegi. No crec que s’hagi sentit aquí, és la primera vegada. La finalitat és recuperar-la i donar-li un llenguatge actual, un toc nostre. S’han fet moltes coses, s’ha fusionat el 1905 amb el 2021» explica Mireia Andreu, que afegeix que «és una obra íntima i modernista, una revolució artística». En aquest sentit, Cecília Aymí assegura que «hi ha una emoció brutal» i destaca la gran feina que s’ha fet orquestralment, ja que «no hi ha referents gravats de la música de Pedrell». Aymí defineix la idea com una gran oportunitat que atraurà gent de Tortosa, però també de fora, «sabem que hi ha gent d’arreu de Catalunya que està interessada a venir. La seva obra no és habitual als grans teatres d’òpera amb aquesta escenografia. Estem molt engrescats i en una voluntat fantàstica de treballar amb gent del territori, però també d’altres llocs», afirma la soprano.
L’obra, també vol reivindicar la figura de Pedrell com a compositor. «Tenim el compromís de fer que Pedrell no sigui només reconegut com a un gran musicòleg, també volem que tingui el reconeixement que mereix com a compositor», apunta directora vocal.
Per la seva banda, Enric Roig, regidor de cultura de l’Ajuntament de Tortosa, ha dit que «es tracta d’un gran espectacle que posa en valor els nostres creadors. D’una banda, a Felip Pedrell i de l’altra als artistes que han recuperat i tirat endavant el projecte. Estem molt contents d’haver pogut col·laborar amb la producció de l’espectacle, reivindicar al músic tortosí és la voluntat de l’Ajuntament».