Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’any 2026, dedicat a Antoni Gaudí

La commemoració del centenari de la mort de l’arquitecte universal vol apropar a la ciutadania l’obra d’un dels arquitectes catalans més universals amb una visió transversal, territorial i d’internacionalització

12 julio 2024 16:18 | Actualizado a 12 julio 2024 16:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí, Consell Gaudí, creat l’any 2014, és un òrgan consultiu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Format pels gestors del patrimoni de Gaudí, tant públics com privats, té com a objectiu vetllar per la conservació, l’estudi i el reconeixement del patrimoni gaudinià. Tots els seus membres han acordat la idoneïtat de comptar amb un doble comissariat que anirà a càrrec de Núria Poch, directora del Consorci que gestiona la Nau Gaudí de Mataró, seu del Consell Gaudí, i Galdric Santana, director de la Càtedra Gaudí, seu de l’oficina tècnica de la commemoració.

El Consell té per objectiu difondre la figura de l’artista, i vetllar per la protecció de la imatge i obra de Gaudí, tot potenciant-ne el seu coneixement i la recerca rigorosa.

Des de la Càtedra Gaudí, en representació del Consell, s’ha presentat també, la sol·licitud a nivell estatal, per declarar la commemoració com Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic (AEIP).

Per a la efemèride del 2026 s’està treballant amb els següents objectius, que busquen allunyar la figura de l’artista d’una visió merament comercial, i treballar des d’una proposta institucional, de rigor, i compromesa.

1.- Difondre la figura i obra d’Antoni Gaudí, des d’un punt de vista artístic, científic, acadèmic i innovador

2.- Donar a conèixer les diferents obres d’Antoni Gaudí, interconnectant-les entre si, tot donant una visió global del procés creatiu i evolutiu de l’artista

3.- Divulgar i promoure els treballs de recerca sobre l’obra de l’artista, i fer possible un Congrés Científic sobre Gaudí

4.- Apropar l’arquitectura de Gaudí al públic local, en especial a les noves generacions, transmetent els valors artístics, tècnics i científics de la seva obra, totalment vàlids en l’actualitat, allunyant la percepció dels seus edificis com a objecte turístic

Consell Gaudí

El Consell Gaudí té el seu origen en la “Declaració de Mataró”, signada en aquesta ciutat l’any 2013, un any abans de la creació del Consell, i amb motiu del 130 aniversari de la Nau Gaudí. En aquest document, entitats culturals, i, de manera destacada, els actuals gestors de les obres de Gaudí, es van comprometre a treballar conjuntament per preservar i difondre el seu llegat.

L’òrgan, creat a l’any 2014, està presidit per la consellera de Cultura, i en formen part responsables dels diversos edificis de Gaudí a Catalunya, tant de titularitat pública com privada, així com per reconeguts experts en l’obra de l’arquitecte i representants de diverses entitats, institucions i administracions públiques.

La composició del Consell per al Foment i la Difusió de l’Obra de Gaudí és la següent: Cripta de la Colònia Güell, Casa Batlló, Casa Vicens, Palau Güell, Park Güell, Casa Calvet, Col·legi Teresià, Pavellons de la Finca Güell, Torre Bellesguard, Portal i Tanca de la Finca Miralles, Nau Gaudí de Mataró, Casa Milà, Temple de la Sagrada Família i Misteri de Glòria del Rosari Monumental de Montserrat.

També formen part del Consell representants de la Direcció General del Patrimoni Cultural; la Subdirecció General del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic; l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura; el Museu Nacional d’Art de Catalunya; el Departament de Territori; la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Treball; l’Ajuntament Reus; l’Ajuntament de Riudoms; la Càtedra Gaudí; i els experts que la consellera de Cultura designi, per raó del seu reconegut coneixement en l’obra d’Antoni Gaudí.

$!L’any 2026, dedicat a Antoni Gaudí

Núria Poch i Abeyà, comissària de l’Any Gaudí 2026

Actual directora del consorci que gestiona la Nau Gaudí de Mataró, seu del Consell Gaudí. El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen i Lluís Bassat, té per objecte l’exhibició de la Col·lecció Bassat per tal de contribuir a donar a conèixer l’art català. Amb aquesta finalitat, ha documentat la col·lecció i ha comissariat més de quaranta exposicions tant a la Nau Gaudí com a diferents ciutats d’Espanya, Europa i els Estats Units. L’any 2013, amb motiu del 130è aniversari de la construcció de la Nau Gaudí, va impulsar amb l’ajuntament de la ciutat, la “Declaració de Mataró”, el primer manifest en defensa de la conservació, el manteniment i la difusió del llegat d’Antoni Gaudí –signat pels propietaris i gestors de les principals obres de Gaudí– a partir del qual es va crear, l’any següent, el Consell Gaudí, un òrgan consultiu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que agrupa totes les obres signatàries de l’esmentada declaració.

Galdric Santana Roma, comissari de l’Any Gaudí 2026

Actual director de la Càtedra Gaudí de la UPC. Com arquitecte, músic, i constructor-restaurador d’instruments musicals històrics, treballa de manera transversal en diversos àmbits del patrimoni cultural. La seva tesi doctoral, sobre les campanes i altres registres exteriors de l’orgue de la Sagrada Família, abasta les disciplines de la geometria, l’organologia musical, l’acústica física i musical, la història de l’arquitectura i la musicologia. És professor a l’escola superior de música de Catalunya, i a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. És l’arquitecte conservador de la Torre Bellesguard. Efectua treballs de recerca i documentació del patrimoni, amb especial rellevància en l’obra de Gaudí. Treballa en la soneria de campanes de la Sagrada Família.

Comentarios
Multimedia Diari