Entrenar la força és primordial. Quan treballem la força millorem patrons de moviment bàsics en el nostre dia a dia i això repercuteix en uns majors nivells de salut. Al centre esportiu Royal Tarraco ho tenen molt clar, i per això han adaptat una sala específicament per a aquest tipus d’entrenament.
Sembla molt obvi, però què és la força?
Quan parlem de força ens referim a tenir majors nivells de força en gestos quotidians del nostre dia a dia que són patrons bàsics de moviment. Aquests són empènyer, traccionar, fer un esquat i fer un pes mort.
I per què l’entrenament de força està tan de moda avui en dia?
Doncs perquè al poder treballar aquests patrons bàsics de moviment a través de metodologies d’entrenament de la força, generem major reclutament de fibres. Això significa que el nostre sistema nerviós central és capaç d’activar més fibres en un gest específic i això et fa ser més fort. I tothom vol ser més fort, no a nivel competitu, sinó perquè tenir força significa també tenir un risc de mortalitat més baix i una millora del metabolisme perquè mantenim o inclús incrementem els nostres nivells de massa muscular.
D’acord, però també existeix la modalitat competitiva, oi?
Exacte. Dins de l’entrenament de força en aquests moviments, existeix la modalitat competitiva, que és el powerlifting i es basa en tres exercicis: Press de banca, back squat i pes mort, i són exercicis que tenen una transferència real als moviments naturals del cos humà. Són exercicis que s’utilitzen moltíssim per augmentar els nivells de força absoluta del cos.
Com s’ha notat, des del centre esportiu Royal Tarraco, aquesta voluntat cada cop més estesa, d’entrenar la força?
En part es deu al fet que la gent jove cada vegada està més conscienciada que entrenar és sinònim de salut. A més, les xarxes socials també hi han tingut molt a veure. Tot plegat ens han fet canviar les perspectives i les necessitats com a centre esportiu que som.
I com s’ha adaptat el centre a aquestes necessitats?
Entre l’augment d’usuaris que volen entrenar la força, les noves necessitats que sorgeixen i els entrebancs que ens trobem a la sala de musculació – les màquines estan ocupades durant més estona per una persona que està entrenant força, que s’hi està més temps perquè ha de fer estones de recuperació més llargues–, vam decidir donar un bon servei a aquests usuaris, creant una sala específica d’entrenament de força, la sala Royal Strenght. Aquesta sala cobreix totes les necessitats per a tots els perfils d’usuaris que la vulguin utilitzar per entrenar la força. És perfectament òptima per a desenvolupar aquesta metodologia d’entrenament, es tingui l’edat que es tingui.
Què s’hi trobaran allà els usuaris?
La sala Royal Strength està perfectament preparada per a poder executar els tres patrons bàsics de moviment de la manera més eficaç i segura possible. La seva principal diferenciació és que allà hi ha sis estructures –racks– on es poden dur a terme els exercicis de press de banca, back squat i pes mort. També tenim tres plataformes d’aixecament de pes, que estan preparades per a realitzar el tercer dels exercicis del powerlifting, que és el pes mort, perquè donen major estabilitat als peus de l’usuari per a poder fer l’exercici.
A més, totes les plataformes disposen d’elements de seguretat màxima per a poder moure molt de pes, de manera que si en algun moment el moviment falla, la barra quedarà aguantada pels suports de seguretat i l’usuari no correrà risc de lesió.
Per acabar, i parlant de lesions... Com es poden prevenir a través de l’entrenament de força?
L’entrenament de força és la primera prevenció per evitar lesions en qualsevol pràctica esportiva. En aquest sentit, quan un nen petit comença a treballar la força –sempre adaptada a la seva capacitat de càrrega-, es dona una millora i adaptació dels seus teixits tous –tendons, ossos, lligaments i músculs-, que guanyen capacitat d’aguantar tensió i després, quan practiquin un esport determinat, estaran més preparats per suportar major tensió mentre el duguin a terme.
I si comences en edat adulta?
Si ja ets adult i comences a entrenar la força sense haver-ho fet mai, l’ideal és començar amb una fase anatòmica, és a dir, arrencar amb càrregues baixes per generar una adaptació tant al pes com a l’aprenentatge de la tècnica dels exercicis. A partir d’aquí es pot anar augmentant de pes i generar major tensió mecànica en els exercicis.