Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Endesa extrema la cura als boscos de Catalunya

Helicòpters, drons i una bateria de dispositius tecnològics emmarcats en l’I+D s’erigeixen com a eines de treball per a emfatitzar la vigilància, amb mesures pioneres a tot l’Estat

20 mayo 2024 10:05 | Actualizado a 20 mayo 2024 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’entorn de sequera que viu el país requereix extremar, encara més, si cal, les mesures per tal de continuar protegint el medi natural i salvaguardar els boscos de totes les comarques de Catalunya. Així, en la seva campanya d’estiu, Endesa ha posat èmfasi en els treballs forestals al voltant de les seves infraestructures elèctriques, que se sumen a altres recursos habituals, ja consolidats, com l’ús d’helicòpters, drons i l’I+D. Enguany, la Companyia hi invertirà 20 milions d’euros.

El Pla, que contribueix a preservar el medi ambient i forma part de l’estratègia de sostenibilitat i protecció ambiental de l’empresa, es vertebra, bàsicament, en tres eixos: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l’ús d’helicòpters per a fer termografies i vídeos HD i inspeccions visuals amb la introducció de noves tecnologies, així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions de la Companyia.

Control i neteja de la massa vegetal

Una de les tasques és la tala i esporga selectiva de la massa forestal –arbres, sotabosc i arbustos– que creix al voltant de les línies elèctriques, tot respectant l’espai estipulat per l’administració entre el bosc i els cables més pròxims. Són treballs en horitzontal i en vertical. Les tasques es realitzen seguint els criteris de col·laboració amb agents del territori, com el cos de Bombers, els Agents Rurals, Parcs Naturals de Catalunya o les administracions, totes altament sensibles.

Aquest 2024 la Companyia invertirà a Catalunya gairebé 20 milions d’euros

Una de les empreses en tasques forestals és l’ADF d’Osona, especialitzada en treballs en vertical. L’entitat, per exemple, ha incorporat, com a novetat, un casc amb multifuncions preventives que faciliten i milloren les feines i la reacció i resposta en cas d’emergències. Disposa d’un sistema de protecció auditiu -que minimitza els sorolls- equipat amb Bluetooth i un sistema de ràdio que permet la connexió simultània de fins a setze persones i a una distància de sis-cents metres.

Igualment, també com a novetat, les brigades especialitzades que fan aquestes tasques també disposen d’un braçalet contra els cops de calor. Un pas més cap a la prevenció i la salut de les persones, ja que el dispositiu avalua la temperatura, la humitat i les pulsacions de qui la porta, i l’alerta davant d’una situació de risc, perquè aturi la feina de manera immediata.

Es consolida l’escaneig làser amb tecnologia LIDAR de totes les línies d’alta tensió

Totes tres actuacions es realitzen de forma continuada i periòdica arreu del territori, però n’hi ha una que es realitza de forma especialment intensiva cada tres anys. Es tracta de l’escaneig làser del 100% de les línies aèries d’alta tensió amb una combinació de tecnologia GPS i sensors làser, anomenat LIDAR (Light Detection And Ranging). Aquest sistema genera un model 3D de l’entorn físic, com ara un bosc, tot proporcionant informació sobre les distàncies entre els cables i la vegetació, així com l’estudi del creixement de la massa forestal. La tecnologia LIDAR no només s’ha consolidat i s’ha revelat com una eina imprescindible per a tenir cura dels boscos als quals hi ha infraestructures elèctriques, sinó que ha fet un pas més en el manteniment preventiu i predictiu de les instal·lacions.

A més, la Companyia realitza inspeccions amb helicòpter, on col·loca càmeres termogràfiques i enregistra vídeos d’alta definició per després inspeccionar-los en detall. També s’utilitzen drons que enregistren vídeos d’alta definició de l’estat de la xarxa per a una anàlisi posterior. Aquests dispositius, a més d’aplicar el que s’anomena deep learning (per a una anàlisi automatitzada de les imatges), permeten agilitzar els processos de resposta i reduir els desplaçaments de les brigades i, així, contribuir a la reducció d’emissions de CO2. Totes dues mesures permeten un manteniment preventiu i predictiu de les instal·lacions per evitar incidències i avaries futures.

$!Un helicòpter, inspeccionant un dels boscos per on passa una infraestructura elèctrica. FOTO: cedida

El control i la neteja de la massa vegetal al voltant de les línies elèctriques és una altra prioritat. Es realitzen tasques de tala i esporga selectiva en col·laboració amb diferents agents del territori. L’ús d’una màquina desbrossadora teledirigida millora les condicions de seguretat i salut del personal i augmenta la productivitat.

2,5 voltes a la Terra

Del total de 99.734 quilòmetres de línies elèctriques que Endesa té a Catalunya, el 53% són aèries –és a dir, 52.628 quilòmetres– i, per tant, estan subjectes d’alguna manera a zones boscoses o amb vegetació. En concret un 97,1% de les línies d’alta tensió (AT) que hi ha al territori són aèries, mentre que de mitjana tensió (MT) en són un 52,6% i de baixa tensió (BT) un 49,6%. Si poséssim el cablejat tot seguit, seria com donar 2,5 voltes al planeta Terra. Les accions per revisar l’estat de tots aquests milers de quilòmetres són una mesura preventiva per evitar possibles anomalies a la xarxa i que tenen l’objectiu final de millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament als clients.

Finalment, els treballs es realitzen amb la col·laboració d’agents del territori i es manté una comunicació fluida tant amb el cos d’Agents Rurals i els bombers com amb les administracions per tal de reduir al màxim possibles situacions de risc.

Comentarios
Multimedia Diari