El festival UN-I-VERS s’estrena a Benifallet per «sembrar una llavor» de poesia a través de diversos formats artístics. Fins diumenge, el certamen acosta aquest gènere literari a tots els públics amb més d’una vintena d’accions poètiques de petit format que tenen la música, la dansa o la fotografia com a protagonistes.
Així, s’han organitzat rapsodes, tallers de haikus i altres activitats per unir la poesia i el territori. L’organització pretén convertir-lo en una cita anual per als autors més consagrats i poetes desconeguts. La tria de Benifallet tampoc és casual, segons ha afirmat un dels coorganitzadors, Arturo Gaya. «Pensem que una activitat així en un poble petit es viu molt més, tot és més proper», ha apuntat.
Al llarg de tres dies, el festival UN-I-VERS - L’Ebre riu de poesia desgrana una programació que busca acostar la poesia a tots els públics, no només per a lectors habituats a aquest gènere sinó també aquells que no en llegeixen.
Per això, s’han preparat 25 espectacles de petit format i de disciplines artístiques diverses, com és el cas de la música, la dansa o la fotografia. Segons el coorganitzador del festival, Arturo Gaya, es tracta d’una aposta per demostrar que la poesia «no només està feta per ser llegida», sinó que existeixen diferents canals per gaudir-la.
Entre les accions poètiques que es podran veure a Benifallet també hi ha estrenes d’obres, com és el cas de ‘Poemes en clau de sol, cançons en clau de lluna’ d’Agustí Garcia, ‘Lo que tengo’ de Josep Lluís Villa i ‘Paraules urgents’ d’Arturo Gaya i Sergi Trenzano. Altres, en canvi, són propostes que ja es troben en gira.
De moment, l’organització no xifra la previsió de públic per aquesta primera edició, amb la qual busquen arrelar al territori. El festival pren de referència altres esdeveniments ja desapareguts, com el Bouesia del Delta de l’Ebre, i avança amb pas «ferm» per convertir-se en una trobada poètica anual a les Terres de l’Ebre. A la vegada, busquen esborrar fronteres entre lectors i autors amb activitats en diferents racons de la població, com el Calvari o el Convent.
Una tria «equilibrada» d’autors
La tria dels poetes que participen en aquesta primera edició del festival ha estat «equilibrada», entre autors consagrats i d’altres de més desconeguts. Entre les propostes escollides per atreure públic d’arreu del territori destaquen el poeta Enric Casasses (Premi d’Honor de les Lletres Catalanes), que va encetar el festival aquest divendres acompanyat dels músics Don Simon i Telefunken.
Aquest dissabte a la nit serà el torn de Carles Dénia, que oferirà el concert ‘El paradís de les paraules’, sobre els poetes àrabs d’al-Àndalus adaptats per Josep Piera.
L’aposta pel talent ebrenc també és ben present amb propostes de quilòmetre zero, com és el cas de les presentacions de les obres de dos poetes tortosins, Albert Roig (Premi Carles Riba i Jocs Florals) i Andreu Subirats. Més enllà d’autors populars, el festival també obre la porta al fet que qualsevol persona aficionada pugui prendre part en la programació de forma activa. Precisament amb aquesta voluntat s’han celebrat tallers de haikus i rapsodes amb micròfon obert per tal que la ciutadania recités versos propis o bé d’altres poetes.
Reivindicació de la poesia més desconeguda
De fet, el nom amb què s’ha batejat el festival reivindica tots aquells autors més desconeguts però que han fet gran aquest gènere literari. UN-I-VERS s’ha inspirat en un poema molt curt del desaparegut poeta rapitenc Jon Gras, al qual els organitzadors li han dedicat un record. «Hi ha moltíssima gent que escriu i fa poesia des de l’anonimat humilment; la poesia no són només els grans noms, sinó que també són moltíssima gent la que està creant», ha destacat Gaya.
El festival UN-I-VERS abaixarà el teló aquest diumenge, després de tres dies intensos d’accions poètiques arreu de la localitat ebrenca. La cantautora Lia Sampai serà l’encarregada de cloure la primera edició del certamen a la plaça Farnós i Vizcarro de Benifallet.