<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Stop als estereotips sexistes a les aules

La Comissió Europea impulsa una guia que ofereix als docents eines i activitats lúdiques per treballar el sexisme a classe

18 diciembre 2023 11:09 | Actualizado a 19 diciembre 2023 19:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els estereotips de gènere envaeixen qualsevol àmbit de la nostra societat, provocant comportaments sexistes que intenten defensar una diferenciació entre el comportament dels homes i les dones. Aquest tipus de conductes, alhora, creen una concepció errònia sobre com s’han de comportar tots dos sexes, quins papers han de tenir en la feina, la família i l’espai públic i, fins i tot, com s’han de relacionar entre si.

Aquests estereotips també estan inculcats a l’àmbit de l’educació. De fet, algunes entitats, com l’Associació de Docents Feministes per la Coeducació (DoFemCo), fa temps que denuncien que els docents, moltes vegades, reprodueixen els estereotips de gènere. Fonts de DoFemCo expliquen al Diari que «els i les docents som educats en una societat patriarcal i la socialització del gènere ens travessa des que naixem i la nostra formació no ho reverteix. Per tant, sí, els equips docents reproduïm sistemàticament actituds sexistes a les aules, a vegades conscientment i d’altres sense adonar-nos-en. Per tenir claustres conscients de com transmetem el sexisme és necessària formació en teoria feminista i coeducació, si no és molt complicat percebre i prendre consciència de com eduquem de forma diferenciada i amb expectatives diferents a nens i nenes».

Qualsevol iniciativa que es posi en marxa des de les administracions públiques per intentar frenar aquests estereotips sexistes sempre serà benvinguda. És el cas del darrer projecte de la Comissió Europea, l’elaboració d’una guia didàctica per combatre els estereotips de gènere a l’educació primària, amb la finalitat clara d’acabar amb ells i fer que la joventut comprengui, entre altres qüestions, que per exemple en l’àmbit laboral els llocs de treball no estan reservats a un gènere en particular. El públic potencial d’aquesta guia són els docents i estudiants de Primària (des dels sis anys) i el seu objectiu és ajudar el professorat a organitzar debats a l’aula que abordin de manera eficaç els estereotips sexistes, prenent com a referència el sector del transport, en què només el 22% de les persones que s’hi dediquen són dones.

La guia està formada per diversos apartats on es recopila informació, recursos didàctics i autoavaluacions. Totes les activitats tenen una plantilla comuna que serveix com a referència i ofereix continguts pràctics, procediments, material a repartir i indicacions per al desenvolupament de la tasca, així com consells i idees per modificar-la o ampliar-la. A més, al final de cadascuna hi ha una secció dedicada al debat, que conclou amb una reflexió sobre l’experiència daprenentatge. També proporciona al professorat informació per a l’avaluació i l’anàlisi a través dels aspectes positius que cal millorar.

Perspectiva de gènere

Per a Cristina Herrero, professora del Cicle Superior de Promoció d’Igualtat de Gènere de l’Institut Gaudí de Reus, la guia que ha impulsat la Comissió Europea «em sembla una bona idea, totalment necessària. Però la perspectiva de gènere hauria de ser obligatòria a tots els programes educatius. I no utilitzar el gènere per dividir i encasellar l’alumnat».

Cristina Herrero, que també ha estat mestra de Primària, té clar que «la reproducció dels esterotips de gènere i sexistes és habitual en més d’un 90% dels alumnes. Hi ha molt pocs que no reprodueixen aquests estereotips i rols de gènere. L’escola és el segon agent socialitzador després de la família, i els nens, des dels 3 anys, venen a l’escola reproduint aquests rols i estereotips marcats, com ara vestir amb un determinat color o amb la idea de que hi ha joguines de nens i joguines de nenes».

Aquests estereotips de gènere també estan marcats entre els docents «perquè no tenen una formació en perspectiva de gènere», comenta la Cristina, qui afegeix que «es important que els docents tinguin una mirada equitativa i no tenir en compte el gènere per a res i sí les capacitats individuals de cada persona. Perquè els rols i els estereotips de gènere es poden canviar, no són innats sinó que són una construcció social. Això s’aconsegueix mitjançant l’educació».

Per últim, aquesta professora opina que «a les escoles hi hauria d’haver una figura amb perspectiva de gènere per fer protocols, seguiments, avaluar projectes, etc. I hauria d’estar pagada pel Departament d’Educació».

Sira Ruiz, mestre de Primària, també es membre del Secretariat Dona-Feminismes del sindicat USTEC. A aquesta docent, iniciatives com la guia impulsada per la Comissió Europea «em sembla una bona idea, però és cert que de vegades iniciatives com aquestes queden una mica opaques i no s’acaben de conèixer perquè els manca publicitat».

Sira reconeix que «la inequitat de gènere a les aules és una realitat i afecta la societat. És veritat que al sistema educatiu se’l carrega amb la responsabilitat, però només és una de les moltes potes de la societat».

La membre d’USTEC posa l’exempe de les pròpies famílies: «El seu paper és molt important, però els nens arriben al col·legi amb els estereotips formats no només de la família, sinó també de les pantalles, dels mitjans de comunicació, de la societat en general. Aquests estereotips es reprodueixen i, a vegades, és fàcil que es puguin convertir en violència».

Per últim, Sira Ruiz té clar que «cal una formació cap al professorat de perspectiva de gènere, però de tot el sistema educatiu, des del conserge fins al darrer treballador. Perquè quan es treballa amb nens i joves cal aquesta perspectiva per permetre la convivència. Però també calen espais per a la reflexió. Manca espais per a la paraula, el lideratge, la resolució de conflictes i manca personal per treballar tot això».

La guia que acaba de llançar la Comissió Europea, per començar a treballar-la a l’aula, proposa vuit itineraris, cadascun amb una extensió diferent i un objectiu específic. Per exemple, el primer itinerari té com a objectiu sensibilitzar els estudiants, que hauran de realitzar diferents activitats, sobre els estereotips sexistes.

Coeducació

La coeducació i la perspectiva de gènere és una de les línies estratègiques, per exemple, per al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, almenys així ho defensa a la seva pàgina web, amb un objectiu clar: potenciar la igualtat real d’oportunitats, valorant indistintament l’experiència , les aptituds i l’aportació social i cultural de dones i hòmens.

Tot això, en igualtat de drets, sense estereotips sexistes, homòfobs, bifòbics, transfòbics o androcèntrics, ni actituds discriminatòries per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

Comentarios
Multimedia Diari