Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Rosa Sensat denuncia que el decret que regula l’educació 0-3 és insuficient i està obsolet

L’associació de mestres recomana «una revisió acurada» del document per «adequar-lo al nou currículum d’educació infantil del 2023»

29 abril 2024 11:26 | Actualizado a 30 abril 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’associació de mestres Rosa Sensat ha denunciat que l’actual decret que regula l’educació de 0 a 3 anys «està obsolet, és insuficient» i «permet i legitima una educació dels més petits sota mínims».

Així consta en el document ‘Proposta de revisió del Decret 282/2006’, que Rosa Sensat ha lliurat a la consellera d’Educació, Anna Simó. Elaborat amb el suport de més de 400 mestres i educadores, la proposta recomana «una revisió acurada» del decret per «adequar-lo al nou currículum d’educació infantil del 2023», que engloba l’etapa de 0 a 6 anys.

Sobre les ràtios actuals, Rosa Sensat recorda que són «les més altes d’Europa, de 8 nens per grup per als menors d’un any, de 13 per als nens entre un i dos anys i de 20 pels que tenen entre dos i tres anys».

Comptant amb un augment de la inversió, els mestres plantegen, com a mínim, equiparar les ràtios als nivells europeus i passar de 8 a 6 nens per grup en els menors d’un any, de 13 a 10 nens en grups d’un a dos anys i de 20 a 15 nens pels que tenen entre dos i 3 anys. En un context més òptim consideren que seria millor baixar les ràtios fins a 4 nens en els grups dels menors d’un any, fins als 8 nens entre els nens d’un i dos anys i fins als 12 nens entre els que tenen entre dos i 3 anys.

Segons els mestres, les ràtios actuals «fan molt difícil poder donar una atenció el màxim d’individualitzada possible, així com garantir la qualitat que apunta el propi decret».

Els mestres recorden que en els últims cursos s’han reduït ràtios per al segon cicle d’educació infantil (de 3 a 6 anys), atenent a criteris de millora en la qualitat educativa.

No obstant això, alerten que en el primer cicle, amb nens de 0 a 3 anys «en ple desenvolupament de l’autonomia», les ràtios no han disminuït.

«Abaixar-les en tota l’etapa de 0 a 6 anys permetria una millor atenció qualitativa, molt més individualitzada, detecció precoç real de necessitats específiques, acollint les famílies i oferint contextos d’aprenentatge més amplis i positius», segons Rosa Sensat.

«Conscients que no és una tasca senzilla trobar la forma d’abaixar les ràtios i caminar cap a la universalitat del servei», Rosa Sensat planteja «seguir amb la construcció de noves escoles i traspassar les places de les escoles concertades i/o privades a l’educació pública».

També indiquen que «és necessària una revisió dels estudis que permeten exercir en el 0-3» ja que en els graus universitaris «és gairebé nul·la la presència de referències al 0-3» i que quan apareix «està molt allunyada de la realitat actual i és poc rigorosa». A més, assenyalen que els estudis de tècnic de grau superior en educació infantil «estan bastant obsolets» i que «no tenen com a punt de partida la realitat de les escoles d’educació infantil de primera etapa ni les metodologies centrades en el nen». Sobre l’article que limita a 2 metres quadrats per nen l’espai a les escoles d’infantil, indiquen que la baixada de ràtios augmentaria l’espai disponible per als nen, la qual cosa «ampliaria notablement les possibilitats de joc, relació i aprenentatge».

Comentarios
Multimedia Diari