<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La intel·ligència artificial s’obre pas a escoles i instituts

Més des la metitat dels docents ja utilitza la IA per preparar les seves clase. L’AI Skills Lab de la URV serveix per formar-los

26 febrero 2024 11:23 | Actualizado a 27 febrero 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La intel·ligència artificial (IA) és una tecnología avançada que està transformant la nostra manera de viure i treballar i l’àmbit educatiu no és una excepció, tot i que hagi despertat a la vegada interés i una certa preocupació entre aquesta comunitat. Per exemple, per l’aparició de l’eina xatGPT que, a diferència dels xats amb IA que existien fins ara, produeix textos força precisos i complets expressats de manera natural, pel que és difícil detectar si un treball o la resposta d’un excercici ha estat elaborat per aquesta eina o no i, per tant, si caldria considerar el treball un plagi.

El 64% dels docents ja utilitzen la intel·ligència artificial per generar noves idees a l’hora de preparar les classes i el 50% per complementar continguts de materials.

Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi ‘L’impacte de la IA a l’educació a Espanya’ de la plataforma digital Empatallados i la consultora GAD3. S’hi ha analitzat la influència de la IA, tant a les famílies com als centres educatius. Per això s’ha basat en una enquesta a una mostra representativa de famílies a Espanya amb fills menors de 18 anys, adolescents entre 14 i 17 anys i docents d’ensenyament no universitari.

Impacte positiu

El 39% dels docents considera que la intel·ligència artificial té un impacte molt positiu a l’educació actual dels estudiants, mentre que un 54% creu que també ho tindrà en l’àmbit laboral. A l’entorn familiar, set de cada deu famílies (69%) han fet servir alguna vegada eines d’IA i vuit de cada deu (78%) volen saber més sobre aquesta nova realitat, mentre que més d’un 805 dels estudiants ja l’han usat.

Els docents veuen clar que la IA obre possibilitats de suport a la tasca a l’aula. Per això, a més del 64% que assegura que l’ha fet servir per preparar les classes, el 73% dels docents afirma haver-la utilitzat en alguna ocasió, sent més comú entre els menors de 40 anys.

Eina amb potencial educatiu

Les dades de l’estudi permeten concloure que, amb els seus diferents matisos, famílies, docents i estudiants veuen a la IA una eina amb potencial per al sector educatiu, cridada a transformar processos i maneres d’educar. Els alumnes s’autoavaluen amb un coneixement superior a 5 sobre 10 en l’ús d’eines d’IA.

Però també incideix que és necessari, per part de famílies i professorat, un ajut educatiu clar per acompanyar els menors en l’aprenentatge de la IA i l’ús responsable d’aquesta nova forma d’intel·ligència.

Conscient de que en l’àmbit educatiu la IA té el potencial de millorar l’experiència d’aprenentatge de l’alumnat i transforma la pràctica del docent, la Fundació URV va posar en marxa en començar aquest curs l’AI Skills Lab, un projecte impulsat per la investigadora del Departament de Pedagogia de la URV, Mar Camacho, que posa en mans del professorat les habilitats i coneixements necesssaris per utilizar la IA de manera efectiva.

Laboratori d’habilitats

Es tracta d’un laboratori d’habilitats en intel·ligència artificial que treballa per la transformació digital dels centres educatius a través de la competència digital docent. Hi participen més de 280 professors –des d’Educació Primària i Secundària fins a FP- d’11 centres educatius, nou d’ells de la ciutat de Tarragona, a més de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Cambirls i l’Escola de Montbrió del Camp. La iniciativa està finançada amb 220.000 euros provinents dels Fons Europeus Next Generation.

Mar Camacho parla al Diari de la importància del projecte recordant que «la IA forma part de les nostres vides: les xarxes incorporen la IA, els mòbils també, els GPS, els traductors, o el ‘boom’ del xatGPT. És important capacitar al professorat perquè l’escola no pot viure aliena als canvis de la nostra societat, perque forma part d’ella. I ha d’incorporar aquests canvis, però sempre per millorar el procés d’aprenentatge».

Aquesta doctora en tecnología educativa afegeix que «en aquest laboratori d’habilitats treballem diversos tipus d’eines, adaptades a les necessitats de cada professor. És un projecte d’implementació d’aula, pioner a Espanya, que també està despertant molt d’interès a nivel internacional».

A la iniciativa treballa un equip format per una vintena de professionals experts en diferents àmbits que han acompanyat els docents dels 11 centres participants per tal de capacitar-los en el nivel B2 de competències digitals, i ajudar-los a desenvolupar habilitats en intel·ligència artificial amb eines que poden tenir al seu abast.

Aquestes han incorporat models d’innovació avançats basats en IA per la transformació digital dels centres com ara l’aprenentatge adaptatiu, els xatbots educatius o l’analítica de l’aprenentatge.

Entre els assessors que fan d’enllaç entre la universitat i els centres educatius està Carme Prades, coordinadora pedagógica de l’Institut Cal·lípolis de Tarragona, qui comenta que «quan des de la URV ens van proposar formar part del projecte, al claustre va tenir molt bona acollida».

Bona acollida

De fet, uns 180 docents d’aquest centre –la meitat- s’hi va afegir. Va començar al setembre i Prades reconeix que tots plegats encara estan «en fase d’aprenentatge. Estem aprenent diferentes coses d’IA, des de generació de textos o d’imatges, elements intermodulars o aplicacions, que poden interaccionar entre elles», detalla. Posteriorment, ho posaran en pràctica a l’aula perquè l’alumnat ho utilitzi i aporti als docents nous coneixements i dades.

Entre les aplicacions que fan servir hi ha xatGPT, que l’utilitzen «com un assistent que ajuda en la part més burocrática de la feina», com ara la creació de documents. Això els permet guanyar temps i poder destinar esforços a preparar altres continguts.

Un altre àmbit en el qual estan investigan és en l’anàlisi de les dades. «Ens pot ajudar a veure tendències en grups, riscos d’abandonament o veure alguna situació de risc al centre en temes de gestió i posar-nos en marxa per contrarestar-ho», comenta Prades. Però una de les que més ha sorprès professorat i alumna tés Stable Difussion, una eina que permet generar imatges a partir d’indicacions que li dona l’usuari. Els estudiants del cicle formatiu d’Estitlisme i Direcció de Perruqueria el valoren molt positivament. Un d’ells és Raül Samper, que detalla que a l’hora de fer projectes l’ajuda per «agafar idees», per exemple, a l’hora de fer pentinats

Comentarios
Multimedia Diari