Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La il·lusió i les ganes per ensenyar del personal docent han disminuit

El 38% diu que el seu estat d’ànim més normal a la feina és el distanciament i la indiferència

30 octubre 2023 12:16 | Actualizado a 31 octubre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«El món s’enfronta a una escassetat global de docents sense precedents». Amb aquesta preocupant afirmació, la UNESCO advertia fa pocs dies que el deteriorament de les condicions laborals del personal docent està provocant dificultats per contractar-lo. Aquest mateix organisme, coincidint amb el Dia Mundial dels i les Docents (5 d’octubre), alertava que els professors estan cada cop més «sobrecarregats de treball, desmotivats i sense suport».

Els resultats de l’informe Educo Barómetro. El profesorado en España 2023, elaborat i publicat recentment per la Fundació SM, corroborava aquest malestar del personal docent. Segons aquest estudi, un 40% dels professionals de l’educació creu que la manca de motivació és la principal dificultat que tenen per desenvolupar la feina, a més de l’administració del temps per poder complir la programació acadèmica.

Aquesta pèrdua de la il·lusió per ensenyar també queda demostrada en una altra xifra preocupant: el 38% dels professors enquestats admet que el seu estat d’ànim més habitual a la feina és el distanciament i la indiferència, quan el 2007 el percentatge que mostrava aquest pensament només era del 2%.

Aquesta apatia es produeix sobretot entre els docents amb menys de deu anys d’experiència en la professió, ja que gairebé la meitat (45%) assegura que se sent així.

Ariana Pérez Coutado, coordinadora d’investigació de la Fundació SM, explicava -en ser qüestionada sobre els factors que ncideixen en l’estat d’indiferència dels docents cap a la seva feina- que «els docents estan posant una certa distància emocional com a mecanisme d’autodefensa, davant d’una sèrie de problemes que escpana molt segurament el seu rol com a educadors».

Vocació

Tot i que el 40% dels docents se sent desmotivat al seu lloc de treball, aquest percentatge admet que el gust per l’ensenyament i l’interès vocacional són les raons principals per les quals han triat desenvolupar aquesta professió. Els professionals d’Espanya (7%) són els que menys al·ludeixen a la millora de la societat com a raó per triar la seva professió, davant del 25% del Brasil i de Mèxic.

Empitjora l’estat emocional

El mateix estudi, en què s’han entrevistat 600 professors, també revela que dos de cada cinc asseguren haver experimentat esgotament o ansietat i depressió durant l’últim any. I un de cada tres manca d’il·lusió per la feina.

A més, els resultats de lestudi indiquen que la il·lusió per ensenyar va en declivi entre els docents. L’any 2007 el 32% afirmava que el seu estat d’ànim més habitual a la feina era estar il·lusionat. En canvi, ara només el 24% assegura que se sent així.

Entre el col·lectiu de professors i professores que porten entre 21 i 30 anys a la professió hi ha els docents més il·lusionats per ensenyar (34%), però també els que diuen estar més cansats (20%). Per contra, només dos de cada deu professors amb menys de 10 anys d’experiència diu que se senten il·lusionats.

Comentarios
Multimedia Diari