<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’interès i la vocació per la ciència no neixen, es creen

La URV torna a convocar el Repte Experimenta, un programa d’educació científica adreçat a alumnes de Secundària basat en l’experimentació

11 diciembre 2023 11:38 | Actualizado a 12 diciembre 2023 19:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Molts alumnes agafen mania a les ciències perquè són excessivament teòriques. Per això, de vegades, és millor explicar una cosa molt senzilla amb un experiment». Barbara Vastenavond és la directora executiva del Repte Experimenta de la URV, un programa d’educació científica basat en la indagació i l’experimentació que implica l’alumnat d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) a la resolució de preguntes quotidianes a través de l’experimentació pràctica.

Vastenavond recorda que «aquest projecte va néixer perquè detectem que en alguns instituts hi ha classes tan grans, que tenen dificultats perquè els alumnes de Física, Química o Biologia puguin anar al laboratori. Amb el Repte Experimenta també pretenem demostrar que, de vegades, no calen grans laboratoris per treballar la ciència, sinó que es pot fer amb material de casa, un supermercat o una farmàcia».

Bárbara Vastenavond puntualitza que «el mètode científic pot servir per a la nostra vida quotidiana, amb un sentit pràctic i útil, i això és una cosa que pretenem demostrar amb aquest programa». Però el Repte Experimenta té més objectius, com augmentar el nivell d’alfabetització científica i tecnològica, així com el de fomentar carreres científiques i tecnològiques entre els joves, deconstruint també els estereotips de gènere.

El Repte Experimenta acaba d’obrir fa pocs dies una nova convocatòria per acollir uns 800 alumnes de primer i segon d’ESO. La iniciativa compta amb el suport de professionals de l’àmbit científic i part del mètode científic i l’aprenentatge learn by doing (aprendre fent), que afavoreix la motivació dels alumnes i genera coneixements més profunds. Els centres educatius que es vulguin adherir al programa per al curs 2024-2025 poden presentar la seva sol·licitud fins al 22 de gener del 2024 a la pàgina web del programa. Se seleccionaran entre cinc i set centres fins a sumar en conjunt entre tots els centres un màxim de 800 alumnes.

Concurs d’experiments

El Repte Experimenta a l’Aula desafia alumnes de primer i segon d’ESO de centres públics i concertats adscrits al programa a dissenyar i a fer un experiment científic amb materials casolans per donar resposta a una pregunta quotidiana. «Per exemple, perquè surem més al mar que en una piscina?, o perquè no cau la Torre de Pisa?», comenta Barbara Bastenavond.

Es desenvolupa en quatre sessions de dues hores cadascuna i amb grups reduïts, i afavoreix la diversitat, sempre de la mà d’un padrí científic del món acadèmic o empresarial que els ajuda a entendre el fonament científic del seu experiment. Com a resultat, cada grup genera un vídeo i una memòria amb què competirà amb la resta.

Cada centre selecciona els millors grups que, a través de l’Street Lab, expliquen i interactuen amb la ciutadania del seu barri o entorn més proper, potenciant així la divulgació entre els més joves. Com a cloenda, la Fira Experimenta –a mitjans de juny- presenta al públic familiar al voltant de 30 experiments seleccionats entre tots els centres i es lliuren els Premis Experimenta als tres millors equips de joves divulgadors científics.

Rosa Llovera, professora de Física i Química de l’Institut Escola Mediterrani de Tarragona, valora molt positivament la participació dels seus alumnes al Repte Experimenta. «Hem participat a dues edicions i aquest any tenim sis grups d’alumnes. El millor del projecte? Doncs que, mentre que jo a les meves classes m’he de limitar a seguir un temari, aquí els alumnes trien el tema i no es limiten a fer el que tu fas a classe. A més, en ser grups més reduïts es treballa millor. Jo ho tinc complicat per anar al laboratori amb tants alumnes. En canvi aquí la física i la química es treballa des d’un punt de vista molt experimental. A més, serveix per potenciar les sortides professionals científiques».

El Repte Experimenta a l’Aula es va iniciar el 2019 gràcies a la unió d’esforços entre la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i empreses vinculades al sector químic i biotecnològic de la província de Tarragona.

En les dues edicions ha estat implantat en 16 centres educatius de cinc comarques (Baix Camp, Baix Ebre, Barcelonès, Tarragonès i Vallès Oriental), involucrant 3.096 alumnes i 616 padrins de més de 18 entitats diferents.

Comentarios
Multimedia Diari