Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Educació vol arribar «a temps» amb la IA a l’aula, a diferència dels mòbils

«No vull que passi com amb els telèfons mòbils, que els vam donar un Ferrari sense haver-los ensenyat abans a conduir», diu la consellera Simó

26 febrero 2024 11:31 | Actualizado a 27 febrero 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La consellera d’Educació de la Generalitat, Anna Simó, ha explicat que el departament treballa per arribar «a temps» sobre l’ús a l’aula de la Intel·ligència Artificial (IA) i evitar així «el que ha passat amb els telèfons mòbils».

«Amb els mòbils ens va passar que els vam donar un Ferrari sense haver-los ensenyat abans a conduir. Espero que amb la IA estiguem a temps de ser més proactius», va Simó en una conferència al MACBA on des del departament va explicar les línies d’acció amb què enfoquen l’assumpte, inclòs un llibre blanc de l’ús de la IA en la formació.

Simó va reconèixer que l’ús i l’avenç de les tecnologies i la societat de la informació produeixen «reserves» i «debat» dins de la comunitat, i per això treballen amb tota mena d’experts a establir orientacions de futur per als centres i docents.

El departament d’Educació ha posat a més en marxa una pàgina web que vol oferir un espai de recursos d’aprenentatge i reflexió sobre l’ús d’aquesta tecnologia.

Igualment, prioritzaran la IA al programa de subvencions de projectes educatius que financen els fons europeus Next Generation, i també destinaran 30.000 euros de recursos propis d’Educació per introduir aquesta nova tecnologia.

Amb tot, la consellera ha volgut deixar clar que encara que es tregui partit dels avantatges de la IA, ningú podrà substituir els docents, capaços d’aplicar «diàleg de tu a tu o l’empatia», entre d’altres factors.

Les orientacions del departament, recollides entre d’altres documents en un llibre blanc, parlen d’incorporar la IA de manera crítica, tenint en compte les seves oportunitats, però també els riscos i els reptes; així com també «educar en els bons usos de la IA, i a aprofitar les seves oportunitats».

En aquest sentit, el document especifica quatre grans àmbits d’aplicació de la IA al sistema educatiu: suport a l’aprenentatge de l’alumnat (cercadors, revisors, traductors), suport als docents (per facilitar la generació d’activitats, l’avaluació o la personalització dels aprenentatges), suport als centres educatius (per millorar la recollida de dades i detectar perfils de risc) i el suport al sistema educatiu.

Sobre aquest darrer punt, es nomenen oportunitats com detectar necessitats d’intervenció, prevenir l’absentisme i l’abandonament escolars o, per exemple, facilitar processos administratius.

A propòsit d’això últim, «disminuir la burocràcia», la mateixa Simó va reconèixer que sap que és una de les preocupacions més grans dels centres i que estan «treballant en propostes».

D’altra banda, les orientacions del departament també aborden els límits, desafiaments i riscos ètics que planteja l’ús de les diferents IA (qüestions sobre la solidesa de la informació que brinda o la protecció de dades) perquè puguin ser tractades a les aules.

La guia recull així mateix que «traspassar decisions a les IA pot provocar manca d’autonomia en l’alumnat, i que reproduir les respostes sense qüestionar-les pot comportar una amplificació d’una informació esbiaixada o directament falsa».

Comentarios
Multimedia Diari