Aquest cap de setmana del 5 i 6 d’octubre, un cop ja celebrada la jornada prèvia de Torredembarra el diumenge 29 de setembre, té lloc la 29a edició del Concurs de Castells a la Tarraco Arena Plaça (TAP) de Tarragona. Una vegada més, els professionals de la Xarxa Santa Tecla –en col·laboració amb la Creu Roja, el SEM i Protecció Civil–, són els encarregats de garantir l’assistència sanitària de les colles castelleres i del públic de les graderies de la TAP durant aquests dos dies de concurs.
Al Campus Educatiu de Tarragona que depèn del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, s’imparteix una docència de qualitat estretament lligada a la innovació, la recerca i la transmissió a la societat del coneixement científic, tecnològic, cultural i formatiu
Dispositiu sanitari a la TAP
i al servei d’urgències
Un total de set equips, integrats per personal mèdic i d’infermeria, d’administració, informàtica, membres de Protecció Civil i voluntariat de la Creu Roja, s’encarreguen de vetllar per la salut dels castellers que participen en el XXIX Concurs de Castells des de l’hospital de campanya situat a la mateixa plaça. Al mateix temps, els serveis d’urgències de l’hospital a la Rambla Vella es reforcen per tal d’atendre els castellers i el públic que siguin derivats des de la plaça. En aquest sentit, la Xarxa disposa d’un sistema informàtic propi dissenyat específicament per al Concurs de Castells des de l’any 1996 i que permet fer el seguiment continu de les persones accidentades des del moment que entren a l’hospital de campanya de la plaça fins que són donats d’alta.
Consells preventius
A banda de l’assistència a plaça i al servei d’Urgències de l’Hospital de Santa Tecla, els professionals de la Xarxa treballen durant tot l’any per ajudar a garantir la seguretat dels castellers. Segons Xavier Oliach, director mèdic de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, «a banda dels consells preventius en aquest tipus d’esdeveniments, ja fa temps que vam elaborar un decàleg a mida. Per als castellers és important hidratar-se, haver dormit bé, fer exercicis d’escalfament, etc. Les colles cada vegada col·laboren més i fan tot el possible per aplicar elements de la Medicina de l’Esport en la seva preparació. De fet, alguns caps de colla són llicenciats en Educació Física i alguns són nutricionistes. Per aquesta raó cada vegada es té més en consideració la posició de cadascuna de les persones que intervenen en cada castell», assegura Oliach, que afegeix que les colles «cada vegada més tenen clar que cal adoptar un comportament esportiu i tenir en compte aspectes com la força, l’agilitat, l’habilitat, el pes... De fet, hi ha tècniques esportives que s’adeqüen perfectament als castells». Pel que fa als consells preventius adreçats al públic de la plaça, des dels serveis sanitaris es recomana una bona hidratació durant el concurs, anar amb compte amb l’excessiva exposició al sol per evitar cops de calor i no consumir alcohol.
Pel que fa als consells preventius adreçats al públic de qualsevol diada castellera, des del serveis sanitaris es recomana sempre mantenir una bona hidratació durant el concurs, anar amb compte amb l’excessiva exposició al sol per evitar cops de calor i no consumir alcohol.
Lligam històric
El lligam entre la trobada castellera i l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla es remunta a l’any 1996, quan per primera vegada el centre assistencial de la Rambla Vella va establir un dispositiu especial amb motiu de la gran festa castellera. Així, durant les edicions celebrades durant aquests 28 anys –amb l’aturada obligatòria a causa de la pandèmia el 2020– el dispositiu sanitari s’ha anat adaptant a un concurs que cada vegada té més colles participants, més públic i més repercussió mediàtica arreu del món. Aquesta col·laboració ininterrompuda durant gairebé tres dècades converteix l’Hospital de Santa Tecla en la institució del país que ha estat en contacte amb més colles i més generacions de castellers de la història. Segons Oliach, «la nostra idea és aconseguir que la nostra feina i la nostra presència a la plaça estigui marcada per la discreció».