La festa major petita de Roda de Berà ha esdevingut rodona. Celebrada el cap de setmana, amb un temps estiuenc, ha permès tothora sortir de casa, tant de dia com de nit, de la manera més còmoda, per gaudir-la intensament. Tan rodona ha estat, com la gran paella que ahir va cuinar un grup de mestres arrossaires a l’hora de dinar, per a 800 persones, al Poliesportiu municipal.
Però abans, a mig matí, la plaça de la Sardana fou el punt de concentració dels pagesets i pagesetes, abillats amb el vestit tradicional, per formar el seguici cap a l’església i beneir durant la missa els fruits del camp.
Cistellets amb fruites del temps, antigament un mostreig de les collites autòctones del camp rodenc, com ametlles, raïm, garrofes... del passat agrícola local. Una quarantena de pagesets i pagesetes, xifra de rècord en els últims anys, han participat en l’edició d’enguany, nens i nenes, molts d’ells de curta edat, però amb un importat increment de gent adulta que ha volgut renovar aquelles enyorades sensacions de quan la infantesa o participar-hi per primera vegada.
Amb el menut vestidet de pageseta hi havia la Júlia Casas Virgili, de només 4 mesos, que duia en cotxet la Noemí, la seva mare. «Un vestit familiar, és el que llueix la Júlia i que hem portat les diferents generacions», comenta la Cori, tieta de la nena. I entre els més veterans, la Teresa Ferré, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Roda de Berà, pageseta de soca-rel, hereva també del vestit i guardiana de la pervivència d’aquesta tradició. Teresa Ferré admetia que «fa patxoca que la festa no només es mantingui, sinó que aquest acte tan nostrat continuï creixent entre els rodencs i rodenques de sempre i els nous vilatans».
La cercavila va ser d’allò més animada, amb la participació dels gegants de Roda, Rigoleto i Traviata, els gegantons, Rodus i Berània, la Cuca Cucarull, un cop restaurada per l’esplai l’Oliverar, el nan Salvador Espriu, de l’escola local del mateix nom i els bastoners de l’Arboç. A la sortida de l’església, de retorn al punt d’origen, hi hagué diversos balls de lluïment al llarg del recorregut, força celebrats per tothom.
A l’hora del multitudinari dinar al Pavelló, es va servir la gran paella d’arròs, mar i muntanya (80 quilos d’arròs, costella de porc, pollastre, sípia, musclos i gambes) elaborada per un equip de cuiners integrat per la brigada municipal, voluntaris i membres de Grup Globers, una organització internacional, sense ànim de lucre, que també té seu a Roda de Berà i que col·labora activament en moltes de les iniciatives.