<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Policia Local de Cunit reforça la unitat dron per controlar el trànsit i detectar cultius de marihuana

El cos incorpora un aparell d’última generació amb càmera tèrmica i obtenció d’imatges a més de 600 metres de distància

09 octubre 2022 16:07 | Actualizado a 09 octubre 2022 16:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Policia Local de Cunit ha adquirit recentment un dron d’última generació. Preveu utilitzar-lo per fer dispositius de control del trànsit des de l’aire i també detectar cultius de marihuana a les urbanitzacions. Són dos dels projectes amb què treballa el cos, que fins ara disposava d’un dron de gamma baixa que destinava principalment a tasques de vigilància a les platges. El nou aparell -al mercat des de fa sis mesos-, incorpora una càmera tèrmica i està capacitat per captar imatges de precisió volant a més de 600 metres d’alçada. Dels 33 agents del cos, 8 estan formats per pilotar drons i 5 més ho faran properament per tal que l’aparell es pugui enlairar en qualsevol moment de les 24 hores de vigilància policial.

Tot i que Cunit és un municipi d’uns 12.500 habitants, la Policia Local s’ha volgut dotar amb l’última tecnologia dron. «Vam veure que és una eina amb múltiples aplicacions i volem que totes les unitats estiguin preparades per utilitzar-la», apunta a l’ACN el sergent en cap de Cunit, Sergio Esteban, que precisa que, a diferència d’altres policies on es formen pocs agents a través d’una unitat específica, a Cunit han apostat per capacitar quasi la meitat de la plantilla.

El cos està provant ara els primers àmbits de treball del dron que han adquirit fa poques setmanes, i que situa la Policia de Cunit com a pionera en l’ús d’aquesta maquinària d’última generació dins el món local. Un dels operatius que es posarà en marxa el proper any convertirà el dron en un «radar de trànsit des de l’aire» per detectar si els conductors utilitzen el telèfon mòbil quan són al volant o si no respecten els passos de vianants.

Esteban recorda que Cunit fa anys que acumula atropellaments a la C-31 i confia que el nou dron permetrà incidir en la seguretat viària en aquesta via. «És un avantatge important la possibilitat de llegir matrícules a més de 500 metres de distància», destaca, mentre ressalta que l’aparell també pot fer seguiment de vehicles sense haver de perseguir-los físicament.

És el cas d’una parella de lladres fugitius que recentment van seguir amb el dron, alertats per la Policia Local del municipi veí de Cubelles. Esteban relata que tenien l’aparell llest «tan bon punt es va rebre l’avís que els lladres accedien al municipi a través de zona boscosa».

És a les urbanitzacions de muntanya on la Policia Local veu més potencial per fer volar la nova màquina. I és que, entre els usos previstos, també confien detectar possibles plantacions de marihuana amagades en cases unifamiliars. El fet que el dron tingui una visió gairebé complerta de la urbanització des d’un sol punt i que disposi de càmera tèrmica, expliquen, permet detectar habitatges amb molta temperatura o bé una concentració inusual d’aparells de climatització. Dos detalls que poden evidenciar l’existència d’un cultiu de droga.

També a les urbanitzacions Costa Cunit, Rosers i Jardins està previst que la Policia utilitzi el dron per controlar la població de senglars, cada cop més àmplia i amb més presència a zones habitades. «Amb les càmeres podrem enregistrar els seus recorreguts i detectar on habiten», explica Esteban, amb intenció d’utilitzar després aquests estudis «per a polítiques de captura o trasllat» dels animals.

D’altra banda, el cos destaca que el dron permetrà millorar la vigilància a les zones allunyades del nucli urbà «perquè es pot utilitzar com a eina de patrullatge dinàmic». Ho explica l’agent Daniel Olmo, responsable de la implantació dels drons a la policia cunitenca. Olmo apunta que el patrullatge exhaustiu d’un vehicle fent tasques de vigilància -circulant a 10 km/h- triga prop de dues hores a resseguir cadascuna de les urbanitzacions.

En canvi, amb el dron alçat des d’un sol punt «es poden veure el 80% dels carrers», mentre el 20% restant es resol amb un altre vol a l’altre extrem de la urbanització. «Amb el patrullatge convencional és impossible veure tot l’entorn, i menys encara si és de nit», apunta Olmo, que aplaudeix que el nou dron els permeti «veure tot allò que passa al carrer sense que detectin que la policia és allà».

Això, ressalta, «permet identificar ràpidament moviments estranys o sospitosos» sense haver de tenir una patrulla circulant pel carrer. Si des de l’aparell s’identifica alguna conducta susceptible de ser delictiva, el pilot del dron avisa una patrulla per desplaçar-se al lloc dels fets. «A vegades hem tingut onades de robatoris de grups delinqüents que assalten diverses cases, i que a partir d’ara podrem enxampar més fàcilment», assegura.

Comentarios
Multimedia Diari