Endesa ha finalitzat recentment unes obres de reforma de la xarxa elèctrica de mitjana tensió al municipi de Salou que han consistit en la renovació tecnològica d’un total de 10 centres de transformació. Per fer-ho possible, la Companyia ha invertit gairebé 100.000 euros que s’han destinat a la instal·lació de cabines d’última tecnologia així com en la substitució de quadres de baixa tensió. Aquestes actuacions responen a l’esforç que està fent Endesa per dotar la xarxa de distribució d’arreu, i en aquest cas concret, de Salou, de les darreres millores per fer-la més resilient, flexible i digital, en definitiva, per augmentar la seva electrificació i preparar-la per als usos energètics d’un futur no gaire llunyà.
Els centres de transformació on s’ha intervingut estan ubicats a la plaça d’Europa, l’avinguda Navarra, l’autovia de Vila-seca, l’autovia de Reus, la Via Roma i els carrers Montblanc, Falset, Via Aurèlia, Ciutat de Reus i Fray Junípero Serra. A tots ells, s’hi ha substituït la paramenta convencional per cabines de nova tecnologia. El nou sistema instal·lat suposa una millora substancial en la seguretat de la infraestructura, ja que substitueix les cabines aèries per unes encapsulades amb un gas de característiques especialment aïllants. Aquests aparells, completament estancs, tenen una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i són més segurs per als tècnics, quan han d’entrar al centre de transformació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra. En quatre d’aquestes instal·lacions, a més, s’hi ha instal·lat un nou quadre de baixa tensió per millorar la seva maniobrabilitat. Aquestes actuacions beneficien de manera directa els més de 2.000 clients que depenen directament d’aquests centres de transformació però en realitat, el benefici és per tot el municipi, ja que les diferents línies de mitjana tensió estan interconnectades entre sí en un sistema de malla.
I és que sense deixar de banda les tasques habituals de manteniment i millora de la seva infraestructura, Endesa està realitzant, en els últims anys, una important inversió en la tecnificació de la seva xarxa per dotar-la dels darrers avenços tecnològics i automatitzar les seves infraestructures, un aspecte bàsic de les anomenades xarxes intel·ligents o smartgrids, i que, d’altra banda, les fa més resilients. L’objectiu és millorar la qualitat del subministrament, incrementar el nivell de digitalització i reforçar i expandir la xarxa de distribució per impulsar l’electrificació. Electrificació vol dir fer un ús més extensiu de l’energia elèctrica, deixant de banda els combustibles fòssils.
Aquest procés de descarbonització es basa en la integració de les energies renovables, el desenvolupament de l’autoconsum i de les tecnologies que faciliten l’energia distribuïda, així com el desplegament massiu dels vehicles elèctrics. Així, les xarxes esdevenen facilitadores de la transició energètica i exigeixen una contínua millora i la digitalització de les seves infraestructures. I és que la xarxa de distribució tal i com la coneixem, passiva, té els dies comptats a favor de les xarxes actives i participatives, on el client serà el centre del sistema elèctric i es millorarà la qualitat del servei que rep. És per això que Endesa situa la digitalització en l’eix central de tot aquest canvi, ja que les infraestructures elèctriques esdevindran les facilitadores reals del procés de transició energètica en el qual ja s’està immers. Només durant l’any passat, l’energia distribuïda per e-distribución a Catalunya va arribar als 43.833 GWh, la qual cosa representa un 33% de tota la de l’Estat i un 1,2% més que l’any anterior.