Cambrils: Comaigua estrena un espai innovador sobre el cicle de l’aigua

L’empresa mixta comarcal inaugura «El viatge de l’aigua» amb l’objectiu de fomentar el seu ús sostenible

25 septiembre 2019 18:20 | Actualizado a 26 septiembre 2019 18:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Comaigua va inaugurar ahir a la tarda «El viatge de l’aigua», un espai innovador instal·lat a la seu de l’empresa mixta comarcal a Cambrils, que mostra el cicle integral de l’aigua. El circuit, ubicat al jardí, té l’objectiu de fomentar l’ús sostenible d’aquest recurs.

L’acte va comptar amb la presència del president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud; el conceller delegat de Sorea, Emili Giralt; el president de Comaigua, Eduard Pellicer; el gerent de l’empresa, Quim Vicens, i del reconegut meteoròleg, Alfred Rodríguez Picó. A més també hi van ser presents l’alcaldessa del municipi, Camí Mendoza, acompanyada de regidors.

«El viatge de l’aigua» explica tot el recorregut que fa l’aigua: captació, potabilització, distribució, consum, clavegueram, depuració i retorn al medi. Set fases que es poden visibilitzar a través d’un circuit que compta amb una sèrie de botons que els usuaris han de prémer per observar el cicle. Aquesta instal·lació s’ha construït amb fusta i ferro i s’ha inspirat en el joc de construcció Kapla, creat l’any 1987 per l’holandès Tom van der Bruggen.

«El que pretenem és conscienciar de fer un bon ús d’aquest recurs perquè tots sabem que sense ell no podem existir. Hem de fomentar la seva preservació i sostenibilitat», va apuntar Quim Vicens. L’espai es promourà entre els escolars cambrilencs i de diferents centres del Baix Camp amb visites guiades on aprendran el cicle integral de l’aigua. Puntualment també es faran visites gratuïtes als adults.

Per altra banda el jardí de la seu cambrilenca compta amb dos nous espais més: «El bosc reciclat», on es debatrà i opinarà sobre la matèria, i «El bosc del repòs», on els visitants podran descansar.

Conferència de Rodríguez Picó

L’acte va comptar amb la ponència d’Alfred Rodríguez Picó sobre el canvi climàtic i el futur que li espera al planeta. El meteoròleg va iniciar la conferència explicant com es treballen els mapes del temps i la importància de conèixer el microclima de la zona que s’estudia i s’explica al públic. L’expert va apuntar que al Baix Camp, amb clima mediterrani, té un temps gairebé idèntic any rere any però amb els darrers fenòmens meteorològics aquesta tendència està canviant.

Per entendre-ho, Rodríguez Picó va explicar que fa mil anys plovia «força» i no feia massa fred. Però aquestes condicions van canviar a partir del segle XV, quan les temperatures van començar a baixar, un període que es coneix com la petita edat de gel. L’altre canvi destacat va ser amb la revolució industrial, que va suposar l’inici de la contaminació de l’atmosfera amb la construcció de fàbriques i xemeneies i va aparèixer l’element antropogènic que va fer augmentar la temperatura del planeta. Aquesta variació va començar al segle XX i va derivar en menys dies de precipitació però amb pluges localment fortes, uns episodis que es mantenen i s’han agreujat en l’actualitat. «Ara 100 litres/dia es poden tenir cada dos anys quan abans no era així», va apuntar.

Segons el meteoròleg, el mar s’està escalfant cada cop més i això fa que, «ens enfrontem a uns fenòmens cada cop més adversos. Les tempestes d’aquest estiu s’alimentaven de l’aigua calenta del mar i l’aire fred de dalt». Rodríguez Picó va manifestar que els pròxims 100 anys seran molt similars, amb períodes de sequera cada cop més fora de l’època habitual. «Per contrapartida, els temporals poden aparèixer a l’hivern o a l’estiu en forma de tempestes violentes. Ens hem d’adaptar a aquesta nova situació», va dir l’expert, que va afegir que també hi haurà una invasió freda.

Comentarios
Multimedia Diari