Si hi ha un element característic dins de la programació de la Festa Major d’Hivern a Vila-seca, aquest és el tradicional Cós de Sant Antoni. Unes curses de cavalls que s’han convertit en el símbol de la celebració i en un esdeveniment de referència al territori cada mes de gener. Aquest diumenge, a partir de les 12 del migdia, el circuit del Parc de la Torre d’en Dolça acollirà les tres curses de cavalls pura sang anglesos que configuren el programa oficial de l’única cursa del circuit hípic professional que se celebra a Catalunya.
Per fer-ho possible, un grup de vuit veïns, units per la passió pels cavalls, treballen des de fa mesos en l’organització i tots els preparatius. És una tasca voluntària, que comprèn des de les inscripcions de participants i el contacte amb les quadres, fins a la preparació del circuit, la gestió de tots els permisos i la logística que es mobilitza el dia de les curses, amb l’ajuda de la Policia Local i l’equip de la Brigada Municipal.
Dins de la Comissió Hípica, cadascú té el seu paper i per al dia gran s’envolten d’un equip de voluntaris que garanteixen que tot funcioni com cal. «És molta feina que hem de controlar. Des de que hi hagi prou lavabos, coordinar les zones d’aparcament, les ambulàncies, que arribin tots els jutges, els cavalls, que tot estigui en ordre als estables, amb la seva aigua, la seva palla...», explica un dels membres de la comissió, Siscu Benach. «Només acabar la carrera, ja ens reunim per veure què podem millorar per l’any següent», afirma.

La recompensa és clara, apropar el món del cavall i que tothom pugui gaudir d’un dia de curses en un ambient festiu i familiar. «Ho fem perquè ens agrada i perquè és una festa tant del poble que estem molt orgullosos que triomfi cada any. A Vila-seca no entenem una Festa Major d’Hivern sense les curses de cavalls», afirmen.
El circuit hípic de la Torre d’en Dolça acull curses un sol dia a l’any, la qual cosa fa que encara sigui una prova més especial. Entre el nombrós públic local i de l’entorn, també arriben cada any aficionats entesos de tot Catalunya i fins i tot d’altres punts com Madrid, Cantàbria o el País Basc.
Les inscripcions definitives d’aquesta edició ja estan tancades i el Cós de Sant Antoni comptarà aquest diumenge amb la participació de 16 cavalls arribats d’una desena de quadres de tot l’Estat. Un total de vuit genets intentaran endur-se la victòria en una prestigiosa cursa que aplega cada Festa Major més de 10.000 persones.
Una història centenària
La celebració ha patit molts canvis al llarg de la seva història fins a la professionalització actual. Hi ha constància que el Cós de Sant Antoni se celebrava a Vila-seca ja des de finals del segle XIX. En els seus inicis, era una competició lligada a l’Església i al caràcter rural de la vila. Els genets eren veïns del poble i els cavalls, els mateixos amb què treballaven el camp.
Un document recuperat de l’any 1876 revela els premis que es duien els guanyadors de les curses en aquells temps. Un corder com a primer premi, quatre pollastres pel segon classificat, quatre coques pel tercer i quatre cebes i un manat d’alls pel qui arribés quart. Avui, les tres curses programades reparteixen un total de 30.000 euros en premis.