<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:
Contenido patrocinado

L’enginy i la sostenibilitat de la pedra seca, a la nova exposició del Museu Terra

El museu de la Fundació Carulla centrarà aquest 2025 la seva activitat en el paisatge cultural, incloent-hi conceptes com la gastronomia o el patrimoni, reflexionant sobre el present i futur dels territoris rurals a partir de la pedra seca

27 enero 2025 09:28 | Actualizado a 27 enero 2025 09:46
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Aquest divendres 24 de gener de 2025, el Museu Terra de la Fundació Carulla ha inaugurat l’exposició Dues pedres. Paisatges persistents. Coorganitzada amb l’Observatori del Paisatge i el Palau Robert, centre adscrit al Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, la mostra arriba ara a l’Espluga de Francolí després de la seva estrena al Palau Robert i del seu pas pel Palau Oliver de Boteller de Tortosa.

$!Foto: Cedida

Una exposició que enguany serà clau per al Museu Terra, que centrarà la seva activitat en el concepte de paisatge cultural. Una programació que engega amb aquesta mostra, que reivindica la plena modernitat de la pedra seca en el nou escenari del canvi climàtic amb iniciatives obertes al present i al futur, capaces de combinar la saviesa de la tradició amb la nova mirada cap a la sostenibilitat i el respecte a l’entorn.

«Ens fa molta il·lusió que aquesta exposició de pedra seca estigui al Museu al llarg d’aquest 2025 perquè resumeix perfectament la filosofia del que entenem per educació cultural per la sostenibilitat. És una exposició que reivindica la tradició i els coneixements rurals, però ho fa en clau de contemporaneïtat i valor d’innovació. Com totes les exposicions que ens agrada tenir al museu treballa amb els llenguatges artístics posant en diàleg art i natura», explica Gemma Carbó, directora del Museu Terra.

$!Foto: Cedida

En un món complex i incert, aquesta exposició va molt més enllà de ser un cant nostàlgic a una manera de fer antiga i es presenta com una aposta ferma per combatre els reptes que ens planteja el futur. Per a Pere Sala, director de l’Observatori del Paisatge, «la pedra seca és un llegat del passat, però també una aposta de futur. Aquest patrimoni és un testimoni excepcional que porta associat valors com el contacte estret amb la natura, la reutilització o la biodiversitat».

L’exposició Dues pedres. Paisatges persistents s’ha inaugurat avui al Museu Terra de l’Espluga de Francolí i es podrà veure fins al 31 de desembre de 2025

Bancals continguts en pedra que fan de tallafocs, aljubs o pous per emmagatzemar aigua, tines al costat de conreus de vinya o cabanes de volta que inspiren a arquitectes creatius per fer moderns allotjaments sostenibles, el patrimoni de la pedra seca del món rural català solca el país d’extrem a extrem.

Organitzada en tres àmbits, l’exposició utilitza els llenguatges artístics, objectes etnològics i dades científiques.

$!Foto: Cedida

Àmbits de l’exposició

El primer àmbit és descriptiu de la gran diversitat paisatgística, centrant-se en paisatges on les construccions de pedra seca en formen part intrínseca i notable –podem destacar, entre d’altres, les Garrigues Baixes, la Vall del Corb o la Plana del Baix Ebre–.

El segon àmbit presenta les característiques i valors de la tècnica a través d’una sèrie de conceptes que la defineixen –com ara arreu, natural, respecte a l’entorn, traça o mestratge–.

El tercer àmbit es dedica al repoblament del món rural i les conseqüències positives que té per a la recuperació del paisatge, fent servir entrevistes a persones que exposen diverses mirades.

$!Foto: Cedida

L’art de la pedra seca fou inscrit a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO el 28 de novembre de 2018. Catalunya va formar part, des del primer moment, de l’equip transnacional redactor de la candidatura; no en va, el Mediterrani en general i Catalunya en particular, és una de les zones més riques del món en construccions de pedra seca. La pedra seca no representa només un dels trets més característics dels nostres paisatges i un llegat patrimonial extraordinari, sinó que és, sobretot, una autèntica font d’inspiració i un contenidor excepcional d’aquells valors que tant ens hauran de servir per fer front als desafiaments del món actual.

Proposta educativa i activitats culturals

Com ja és habitual amb el Museu Terra, cada nova exposició va acompanyada d’una nova proposta educativa perquè els alumnes dels centres educatius que ho vulguin puguin treballar els conceptes relacionats amb la temàtica de la mostra. La nova activitat està ideada per a alumnes d’entre cicle mitjà de primària i batxillerat, així com també per a alumnes de cicles formatius i educació especial.

$!L’enginy i la sostenibilitat de la pedra seca, a la nova exposició del Museu Terra

Durant la inauguració de l’exposició, Gemma Carbó ha aprofitat per parlar sobre aquesta nova activitat educativa que porta com a títol Quan les pedres parlen i de les activitats culturals que es duran a terme al llarg de tot el 2025, aprofitant també que enguany Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia, una qüestió molt lligada amb el paisatge: «Ens agrada veure les exposicions com l’oportunitat d’obrir el debat sobre temes que preocupen i que al voltant d’elles es generin activitats de tota mena, com debats, presentacions de llibre o propostes educatives i familiars».

Comentarios
Multimedia Diari