Diari de Tarragona: Més de dos segles al costat de les institucions, empreses i entitats
Avui publiquem una nova entrega de la sèrie de pàgines especials amb motiu del nostre 215 aniversari. Continuem repassant la història de diverses institucions, entitats i empreses de la província a través del seu reflex en el Diari.
El nostre objectiu és mostrar com la història del mitjà de comunicació en actiu més antic d’Espanya ha corregut paral·lela a la d’aquestes entitats i institucions, en una simbiosi que demostra que el Diari sempre ha estat al costat de les seves gents.
El Diari es va imprimir per primera vegada el dimarts 1 de novembre de 1808 en plena Guerra del Francès. Amb la caiguda de Tarragona en mans dels invasors, el Diari va deixar d’editar-se. No ressorgirà fins al 25 de setembre de 1820. Des de llavors el mitjà de comunicació líder de la província ha passat per diverses vicissituds, incloses diverses guerres, però les ha superat totes amb un enfocament clar: una informació de proximitat i qualitat, però sense oblidar una visió global de la resta de Catalunya, Espanya i el món.
El 1984 ho va adquirir la societat tarragonina Promicsa. Es compleixen, per tant, 40 anys d’aquesta última etapa i celebrem un doble aniversari, dels quals ens sentim profundament orgullosos.
El capítol d’avui està dedicat al Grupo Castilla.
En el marc de la celebració dels seus 45 anys d’història, Grupo Castilla es consolida avui com un referent en el sector de la gestió de recursos humans a Espanya. Tot i que va néixer inicialment com una companyia de base tecnològica, amb el temps, ha evolucionat fins a convertir-se en partner de RRHH dels seus 3.800 clients gestionats. El seu model de negoci actual, innovador i basat en una visió 360º de la gestió de persones dins les organitzacions, que integra coneixement (consultoria i assessorament) amb tecnologia (programari HCM), li ha permès tancar l’exercici 2023 assolint una fita històrica: 27 M de facturació amb un creixement del 27% respecte a l’any anterior.
1979-1992: Orígens i expansió geogràfica
Tot va començar als anys 70, quan Carlos Castilla pare, enginyer agrònom i gerent d’un negoci carni a Barcelona, va descobrir el món de la informàtica. Els primers equips arribaven a Espanya des de l’estranger, destinats a les grans organitzacions... Va ser llavors quan l’empresa on treballava va adquirir el seu primer servidor, però venia sense programari i Castilla va participar en el projecte de creació del sistema de gestió. Aviat va adonar-se que aquest nou món l’apassionava i que existia un gran potencial de negoci en projectes similars a totes les empreses, ja que fins aquell moment, tots els càlculs es realitzaven manualment i en paper. Finalment, el 1979, professió i afició van convergir, i va emprendre el seu propi negoci com a professional autònom, treballant des d’una antiga masia de la família a Riudecols. Sis anys després, naixia a Reus la seu del Grupo Castilla, especialitzada en programari de nòmines.
Als anys 80, calia accelerar el negoci. Amb l’arribada del PC, s’estava conformant a Espanya el primer ecosistema de proveïdors especialitzats de programari, i tots els clients tenien pressa per mecanitzar-se. La seva vessant emprenedora el va animar a crear una àmplia xarxa comercial d’oficines per tot el territori nacional, però com que no disposava de recursos econòmics, totes eren participades amb socis locals. D’aquí neix el nom ‘Grupo Castilla’, amb gairebé 30 societats gestionades.
1992-1998: Crisi tecnològica
Grupo Castilla va enfrontar la seva primera gran crisi tecnològica. L’aparició de forts competidors nacionals i internacionals, amb solucions innovadores i orientades ja als RRHH més enllà de la nòmina, va provocar un daltabaix a l’empresa. No disposava de la inversió en R+D+i necessària per fer front al repte. Van ser anys de molt patiment, caiguda de la facturació, pèrdua de grans clients i endeutament per iniciar una regeneració completa de tots els productes de la casa. Va ser en aquest delicat context quan es van incorporar els dos fills del fundador, Elisabet i Carles.
1999-2005: Naixement d’Epsilon RH i reimpuls
El llançament d’Epsilon el 1999, un nou sistema integral de RRHH, va suposar un renaixement. La comercialització va ser un èxit, en part perquè es va obrir també al sector públic, on es van captar grans clients, encetant una nova etapa de fort creixement. El 2003 s’adjudicaren un projecte de 400.000 euros de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) amb 4.000 empleats, la comanda més gran fins al moment. A més, van aparèixer els primers mòduls web col·laboratius, com el portal per a persones empleades, el portal del candidat i el portal de comunicació, reforçant així la seva oferta tecnològica.
2006-2014: Nova seu a Riudoms i relleu generacional
L’any 2006, Grupo Castilla va estrenar nova seu a Riudoms. La crisi internacional immobiliària del 2008 inicalment els va afectar poc. Els clients estaven diversificats, i el ‘Plan E’, impulsat pel govern per dinamitzar l’economia, suposà un estímul per a les comandes del sector públic, beneficiant l’empresa. La fuetada, però, va arribar entre 2012 i 2013, quan l’empresa va perdre un 40% de la seva facturació en 24 mesos, simultàniament a una crisi financera nacional i a la desaparició de les caixes d’estalvi. La demanda va caure en picat, tant en l’àmbit privat com en el públic, impactant fortament la tresoreria. Finalment, el 2014 i davant la difícil situació, es va incorporar la segona generació a l’equip directiu, iniciant així el relleu generacional. El nou equip es veié abocat a formalitzar un ERTO que va afectar un 18% de la plantilla.
2015-2019: Integració i fusió mercantil
Grupo Castilla desitjava integrar totes les empreses que formaven el grup, però no ho tenia fàcil. El 2014 havia estat un annus horribilis. Per tant, es necessitava una primera operació inorgànica que fes creïble la idea. El 2015 va arribar l’adquisició de TSICO, un important competidor de Barcelona. Això va permetre acumular experiència i estimular la confiança necessària per engegar un procés que, tot i durar diversos anys, va resultar molt positiu perquè es va recuperar l’equilibri pressupostari i es van materialitzar importants sinergies en despeses i ingressos, centralitzant la gestió. La incorporació d’un gran equip humà, amb més de 40 persones procedents de les filials, molt format i amb experiència en RRHH, va ser cabdal. A més, el negoci va experimentar un gran creixement orgànic, perquè els clients ja eren directes. Addicionalment, l’expansió de l’equip comercial va permetre impulsar la marca que, en aquests cinc anys, va passar de 7,9 M als 12,5 M de facturació, creixent més d’un 56%.
2020-2024: Creixement inorgànic com a eina de negoci
El 2020, aprofitant l’experiència anterior on havia integrat 30 companyies amb èxit, Grupo Castilla va decidir crear una unitat permanent especialitzada en creixement inorgànic. Des de llavors, ha transaccionat 11 noves operacions tot incorporant 13 empreses, 172 professionals i 13 M de facturació al grup. Aquest nou model de creixement, que combina orgànic i inorgànic al 50%, permet, alhora, posar en marxa l’últim invent de la companyia: l’enfocament 360º en RRHH. Es tracta d’introduir una innovació al mercat mitjançant un concepte de gestió integral de persones que combina 10 línies de negoci totalment especialitzades, tant en coneixement com en tecnologia. Això està suposant una clara diferenciació respecte als seus competidors, generant noves oportunitats comercials. Amb aquesta estratègia, garanteix també la incorporació de nou talent ja format i necessari per sostenir el seu creixement futur.
Mirant al futur
La segona generació està liderant un Pla Estratègic molt transformador i expansiu amb l’objectiu d’arribar als 45 M de facturació l’any 2026, consolidant un equip amb més de 500 professionals dels RRHH i posicionar-se com a HCM Cloud Provider de referència a escala nacional. En un mercat molt competitiu, dominat per les grans multinacionals i startups, finançades per potents fons d’inversió internacionals, guanyar mida i internacionalitzar-se és essencial per sobreviure.
La companyia, que preveu tancar 2024 superant els 30 M, ja treballa per professionalitzar-se a un nivell superior, donant així resposta a la seva nova mida per entrar en el segment de les empreses mitjanes. Aquest canvi permetrà afrontar amb èxit els nous desafiaments i oportunitats d’un mercat cada cop més global. Després de 45 anys, Grupo Castilla mira al futur amb optimisme i il·lusió.
Les claus de l’èxit de Grupo Castilla
- Enfocament 360º
Grupo Castilla combina serveis de coneixement i solucions tecnològiques amb l’objectiu d’oferir un servei integral en gestió de persones innovador i únic al mercat.
- Qualitat i innovació
Equip humà
El 100% del seu equip és propi i és el principal actiu de l’empresa. La seva capacitat per realitzar projectes complexos amb èxit és fruit de l’experiència i coneixement acumulats durant 45 anys i milers de clients funcionant.
Ecolta activa
Adaptació immediata dels productes i serveis a les tendències de mercat i als canvis legislatius en matèria de recursos humans.
Estandarització i innovació
Solucions i serveis estàndards parametritzats segons les necessitats de cada client. La seva inversió constant en R+D+i garanteix tant la qualitat com una avantguarda funcional i tecnològica.
- Creixement inorgànic
Amb 43 operacions en 9 anys, es posiciona com una de les companyies del territori més actives en M&A. Una acurada planificació els assegura cercar, adquirir i integrar només les millors empreses del mercat. Així, ha aconseguit crear i reforçar les 10 línies de negoci que integren el seu model 360º, generant un oferta de valor altament especialitzada que explica bona part del seu èxit.