Un expert que treballa per l'ONU proposa que les Nacions Unides organitzin el referèndum

Alfred-Maurice De Zayas assegura a l'ACN que és "inconcebible" que a la UE "es reprimeixi" el dret a l'autodeterminació

04 noviembre 2017 16:41 | Actualizado a 07 noviembre 2017 13:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'ONU hauria de fer de mediadora i ajudar a organitzar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. És la proposta que Alfred-Maurice de Zayas, expert independent de l'ONU per a la promoció de la democràcia, ha traslladat en dues ocasions al secretari general de l'organització: la primera, a l'abril, i la segona recentment. L'expert en història i dret internacional, que té una llarga trajectòria en drets humans, explica en una entrevista amb l'ACN que després dels fets ocorreguts els darrers dies, "la proposta sembla ara molt més urgent". De Zayas afirma que les Nacions Unides tenen "el mandat" de mantenir la pau regional i internacional i creu que és "necessari" que es pugui exercir la "lliure determinació" per evitar el desenvolupament de "conflictes armats". "Les Nacions Unides poden prestar els seus serveis d'assessorament per organitzar un referèndum ben monitoritzat", assenyala.

De Zayas assegura que els catalans tenen "absolutament" el dret de pronunciar-se i ho compara amb processos com el d'Escòcia o el Quebec. "Que es pronunciïn a favor o en contra no és assumpte meu, però és indispensable que tinguin aquest dret", assenyala. En aquest sentit, critica que és "inconcebible" que a Europa es "reprimeixi" l'exercici de la llibertat d'expressió en la forma d'un referèndum.

L'expert considera que el dret a l'autodeterminació pertany als "pobles" i afegeix que aquest dret "fonamental" es troba dins de la Carta de les Nacions Unides i del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics. La funció de les Nacions Unides és prevenir conflictes "facilitant el diàleg i organitzant i monitoritzant referèndums", comenta a l'ACN. En aquest sentit explica que no només ha demanat al secretari general l'organització d'un referèndum a Catalunya, sinó també al Kurdistan o a Sri Lanka. Segons ell, l'organització de la consulta des de l'ONU permet que aquesta estigui "ben organitzada i monitoritzada". "Per monitoritzar-lo i donar més legitimat al procés hi ha d'haver observadors de l'OSCE, Nacions Unides i el Carter Center", assegura. De moment, explica a l'ACN, les seves propostes no han estat estudiades, ja que "la burocràcia" interna d'una organització de la magnitud de l'ONU "va lenta".

D'altra banda, De Zayas ha demanat també a la Comissió Europea que utilitzi "els seus bons oficis" amb l'objectiu de "restablir el diàleg" a Espanya. L'expert apunta que un país membre de la Unió Europea no es pot "permetre" un estat de "manca d'ordre" com el que es veu ara a Catalunya. A més, recorda que el dret a l'autodeterminació és un dret "íntimament" relacionat amb la democràcia. Cita, en aquest sentit, els referèndums celebrats a Escòcia o al Quebec. "En ambdós casos el referèndum es va permetre i va ser monitoritzat. És indispensable que els catalans tinguin dret a votar".

De Zayas critica que hi ha professors de dret internacional que "s'han quedat enrere", en els anys 60 i 70, "pensant que la lliure determinació només té a veure amb la descolonització". "Amb el desenvolupament progressiu del dret internacional, ja no és el cas", afegeix. L'expert independent de l'ONU, Alfred-Maurice de Zayas, matisa que parla "en qualitat de professor de dret internacional", i no en nom de les Nacions Unides, de les quals és assessor independent.

 

Comentarios
Multimedia Diari