Mas subratlla que 'mai' ha tingut un compte a l'estranger

Durant la compareixença al Parlament en la comissió d'investigació per frau fiscal

19 mayo 2017 23:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha contestat al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que "mai", ni ell ni la seva dona, han tingut un compte "fora de Catalunya" ni a l'estranger, i que no va rebre "ni un cèntim d'euro" de l'herència del seu pare.

En les seves preguntes al president de la Generalitat, que ha comparegut avui a la comissió d'investigació sobre el cas Pujol, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha centrat la seva intervenció a interrogar Mas sobre el compte que el seu pare va obrir a l'estranger, sobre els casos Palau i Pujol, així com sobre la trama de les ITV.

El dirigent socialista ha afirmat, així, que les explicacions del president català han de servir per "tranquil·litzar" l'opinió pública catalana i poder esvair qualsevol "ombra de dubte sobre corrupteles", ja que aquests casos poden "afectar la credibilitat" d'una institució com la de la Generalitat.

En resposta a les preguntes del líder socialista, Mas ha reconegut que el seu pare va tenir una causa judicial oberta fa temps que després es va arxivar pel seu compte a l'estranger, i ha assegurat que "mai" ni ell ni la seva dona ha estat titular de "cap" compte "fora de Catalunya".

El president de la Generalitat ha relatat que quan el seu pare va morir es van pagar els impostos corresponents, i que no va rebre "ni un sol cèntim d'euro" de l'herència.

Mas, respecte al cas Pujol, ha assegurat que l'expresident català "no ha deixat de ser el meu pare polític: Seria molt miserable per part meva", ha dit el president de la Generalitat, qui ha dit seguir reconeixent-li "coses molt positives, encara que la meva decepció va ser molt gran".

 

Explicacions

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut a la comissió d'investigació sobre frau i corrupció defensant l'acció de govern en el cas de deslocalitzacions d'empreses, posades en qüestió a partir del sumari del cas de les ITV per suposades influències sobre l'executiu. Mas ha dit que "el que he fet per salvar i relocalitzar empreses amenaçades ho he fet, ho faig i ho seguiré fent sempre que calgui". "Si es demostra un interès privat per part d'altra persona, no és responsabilitat del Govern", ha afegit. Sobre el cas de l'expresident Jordi Pujol, ha reiterat que és "un tema familiar", i ha revelat que l'Agència Tributària de Catalunya va "actuar" després de conèixer la confessió de Pujol.

La primera intervenció d'Artur Mas a la comissió d'investigació ha començat amb una defensa aferrissada de "les múltiples explicacions" que assegura el president que ha donat des que és president de la Generalitat sobre els possibles casos de corrupció i sobre les mesures de transparència del Govern.

Avançant-se a algunes de les qüestions que intuïa que els grups li comentarien, Mas ha volgut parlar d'alguns dels temes que han motivat que reclamessin la seva presència a la comissió. En aquest sentit, i després d'haver estat posades en qüestió les gestions que havia fet com a president en els casos de possible deslocalització d'empreses i les suposades influències que va rebre per beneficiar a tercers, el president ha volgut mostrar-se contundent i ha fet una ferma defensa de la seva acció de govern.

"Puc defensar amb la cara ben alta l'actuació del Govern. El que he fet per salvar empreses i relocalitzar empreses amenaçades de deslocalització, ho he fet, ho faig, i ho seguiré fent sempre que calgui. I si és objecte de crítica, assumiré la critica perquè és més important salvar llocs de treball que la critica ferotge", ha sentenciat el president, tot afegint que "si es demostra un interès privat d'altra persona" en aquestes gestions, "no és responsabilitat del Govern", desvinculant-se així de les possibles intermediacions de les persones implicades en el sumari.

Per concloure aquesta qüestió, Mas, a més, ha volgut remarcar que quan un president rep una recomanació per parlar amb un o altre empresari per tal que "salvi una empresa i els seus llocs de treball", d'entrada "s'ha de partir de la base que aquella persona que ho demana actua de bona fe". De fet, el president ha aprofitat per remarcar que no només les persones que aparèixer al sumari van parlar amb ell perquè fer de mediador en algun conflicte empresarial. "Identifico en aquesta mateixa sala algunes cares que no són de CiU i que m'han demanat que intervingui en casos de possibles deslocalitzacions", ha dit, apuntant a diputats o líders d'altres formacions.

 

"L'embolic" de les ITV

Mas també ha volgut parlar del conegut com cas de les ITV. En aquest sentit, el president ha defensat que el seu Govern només ha volgut, durant els darrers anys, "resoldre l'embolic jurídic" que envolta la gestió i tractament de les ITV des de les administracions públiques. "L'actuació del Govern ha sigut absolutament pulcra i correcta, fins al punt que suposades influències que es volien exercir de manera determinada van acabar en la línia contraria. El Govern mai va fer cas de suposades influències o comentaris i va actuar com creia que havia d'actuar. Si, com es diu, algú va intentar influir, no se'n va sortir; en cas que això hagués estat així", ha sentenciat.

Per últim, Artur Mas ha parlat també del cas que afecta a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva família i que es va destapar a partir de la confessió que tenia diners a l'estranger sense regularitzar. Ena quest sentit, ha tornat a insistir que aquest cas "no té res a veure amb CDC, ni amb CiU, ni amb el Govern, ni amb mi mateix". "Es mou en l'esfera privada personal i familiar de l'expresident Pujol", ha sentenciat de nou.

Amb tot, sí que ha volgut donar un parell de detalls fins ara desconeguts sobre la gestió política que es va fer després de la confessió de Pujol. En aquest sentit, ha "confirmat que les setmanes següents a la confessió l'Agència Tributària de Catalunya va actuar per escrit en defensa, com en tots els altres casos coneguts, de l'erari públic català". Mas no ha volgut parlar-ne més al·legant que "la llei m'impedeix entrar en detalls".

Per últim, el president ha tornat a relatar la seva versió sobre com i quan es va assabentar que Pujol volia fer públic el seu comunicat assumint el frau fiscal durant dècades. Segons Mas, Pujol va comunicar-li el cas i la seva intenció "el mateix dia que es va fer públic, a les 8 del matí". En aquest sentit, ha assegurat que en cap moment "vaig demanar-li que no ho expliqués". El que sí ha reconegut és que en aquella conversa en solitari amb Pujol "li vaig demanar que no ho fes públic aquell matí, com tenia pensat, sinó a la tarda, perquè aquell matí s'havia de nomenar la nova direcció del partit", derivada de la dimissió definitiva d'Oriol Pujol en ser imputat pel cas de les ITV. "Ell ho va accedir", ha dit.

Comentarios
Multimedia Diari