Mas repta Puigdemont i s’obre a negociar amb Sánchez la investidura

Els comuns allarguen la mà als republicans per articular una proposta de pactede claredat per poder fer un referèndum acordat amb l’Estat

06 julio 2019 11:20 | Actualizado a 10 julio 2019 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’expresident Artur Mas proposa dialogar principalment amb el PSOE i Unidas Podemos per identificar vies d’entesa que permetin evitar un eventual govern fruit d’una aliança entre PP, Ciutadans i Vox. Mas abona així la possibilitat d’abstenció de JxCat en la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, segons manifesta en una entrevista a TV3 que s’emetrà íntegrament demà diumenge.

En el fragment de l’entrevista que la cadena pública va avançar ahir, l’expresident proposa parlar «no només amb el PSOE, sinó amb Podem, tots junts, i amb el PNB». «Seiem-nos amb ells i identifiquem maneres perquè no arribin els altres (PP, Ciutadans i Vox) a governar Espanya, ja que són els que calarien foc cada dia a casa nostra», afirma.

Mas és una de les veus dins el PDeCAT i JxCat que advoca per l’abstenció per facilitar la investidura de Pedro Sánchez com a «mal menor» per a l’independentisme. En aquesta línia també se situen els presos i diputats suspesos Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez. La seva postura xoca amb la posició dels parlamentaris menys moderats al Congrés i més pròxims a l’expresident Carles Puigdemont, com són per exemple Laura Borràs, Míriam Nogueras i Jaume Alonso Cuevillas.

L’espai sorgit de l’extinció de CDC, en qualsevol cas, no ha pres encara una decisió sobre la qüestió, i està pendent del desenllaç de les negociacions entre el PSOE i Unidas Podemos.

Els comuns, per la llei de claredat

D’altra banda, en relació amb la proposta d’ERC a Pedro Sánchez de bastir una llei de claredat a l’estil de la canadenca per poder celebrar a Catalunya un referèndum acordat amb l’Estat, la líder del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, allargà ahir la mà als republicans per treballar de manera conjunta en el «pacte de claredat».

«La negociació per a l’autodeterminació ha de passar per un pacte de claredat, al que veiem ara que ERC vol sumar-se, i ho celebrem, i ens agradaria tenir una reunió amb ells com més aviat millor per treballar junts», va dir Jéssica Albiach en una conferència a la seu de CCOO sobre el futur de l’esquerra.

Jéssica Albiach, que entén que aquest pacte no és «una ocurrència» de Torrent, sinó la postura d’ERC, considerà que aquest acord «hauria de començar-se a treballar a Catalunya, per a després negociar-lo a Madrid». Al costat de la líder dels comuns van participar en el debat altres líders de les formacions progressistes a Catalunya, com el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián; la diputada de la CUP Maria Sirvent, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Més punts de trobada

La invitació d’Albiach a ERC perquè totes dues formacions s’asseguin a «treballar juntes» per aquest possible «pacte de claredat» per a l’autodeterminació no va ser l’únic punt de trobada entre els comuns i els republicans. I és que Gabriel Rufián va allargar la mà a Catalunya en Comú per a aliances futures: «Tothom sap que la meva opinió, i la de part del meu partit, és que el futur d’aquest país passa per coalicions d’esquerres i passa per l’espai autodeterminista dels comuns».

En unes declaracions a Ser Catalunya, el president del Parlament Roger Torrent va tornar a reivindicar «el pacte de claredat», i subratllà que el PSOE «sap que l’única via per resoldre el conflicte passa per convocar un referèndum».

«Si el Govern espanyol té una altra proposta, que la posi damunt de la taula», demanà Torrent, que insistí que el «pacte de claredat» pot ser una forma d’evitar que el problema «es cronifiqui».

L’ANC, per la via unilateral

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va admetre al respecte que «una independència negociada òbviament és millor perquè té menys costos que el conflicte i la no negociació», tot i que, segons puntualitzà, «la via unilateral és més dura i complexa, però també més realista».

Segons la presidenta de l’ANC, la independència arribarà després d’«un embat que haurà de tenir components d’unilateralitat perquè l’Estat espanyol no té la qualitat democràtica d’altres estats».

Paluzie va fer una crida a «recuperar la combinació de desobediència civil i desobediència institucional» i a apostar per «la no cooperació amb el règim opressor» com un dels elements de la lluita no violenta que propugna l’ANC.

L’ANC va donar a conèixer ahir que animarà els catalans independentistes a sumar-se a la seva campanya ‘Consum estratègic’ i canviar d’empreses subministradores al llarg del matí del proper Onze de Setembre, abans que comenci a la tarda la ja tradicional mobilització organitzada per aquesta entitat amb motiu de la Diada.

Comentarios
Multimedia Diari