L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell considera que «la presó i l’exili només generen frustració», i que qualsevol nova passa de l’independentisme «ara s’ha de fer bé». Preguntada per una eventual nova declaració unilateral d’independència, subratlla que no s’ha de «repetir el mateix» perquè va acabar «malament». Sí que considera que cal aprofitar la majoria de vots independentistes del 14-F.
Carme Forcadell no confia que aquest 51% de vots independentistes aconseguits a les eleccions catalanes serveixin perquè l’Estat canviï d’opinió, però sí que creu que faran que el moviment recuperi la il·lusió. D’altra banda, l’exdirigent d’ERC demana als Comuns que s’adonin de l’«excepcionalitat» del moment i entrin a formar part del nou Govern de la Generalitat. Carme Forcadell insisteix en bastir un «front ampli» que inclogui també JxCat i la CUP.
L’expresidenta del Parlament creu que, quan es prengui una decisió per fer avançar el procés sobiranista, cal tenir la «seguretat» que és l’opció «correcta» i que acabarà «bé». En aquest sentit, subratlla que cal evitar «repetir el mateix» que el 2017, perquè s’ha demostrat que no hi va haver els resultats esperats. «Si es torna a repetir, cal fer-ho millor, i que no acabi malament com ara». Així mateix, l’expresidenta del Parlament, empresonada a Wad-Ras, admet que els últims tres anys hi ha hagut «molta tristor i frustració, amb gent que ha perdut l’esperança», en relació amb el moviment independentista. És per això que celebra que l’independentisme hagi superat el 50% de vots a les eleccions del 14-F, i defensa que la fita ha de servir per «tornar a il·lusionar» les bases: «És un pas important per a nosaltres i un salt qualitatiu que s’ha de tenir en compte». I és que Forcadell no confia que l’opinió de l’Estat canviï amb el 51% o el 80% de suports independentistes, però sí que ha d’aprofitar per agafar forces el conjunt de l’independentisme.
Fins a quin punt i amb quines conseqüències? L’exdiputada d’ERC sobre aquest punt és prudent, i deixa la decisió en mans dels partits que negocien un acord d’investidura i de legislatura. Sobre aquesta qüestió, Forcadell aposta per un «front ampli» de republicans, JxCat, Comuns i CUP: «La situació és molt complicada socialment, haurem d’afrontar la postpandèmia amb una greu crisi econòmica. I com més ampli sigui el front, millor», defensa.
Governar amb els comuns
Forcadell insisteix que «la millor manera d’avançar és governar bé», i convèncer la ciutadania, sigui independentista o no, que la Generalitat podrà solucionar els seus problemes. Així mateix, demana directament als Comuns que entrin al Govern: «M’agradaria molt que s’ho pensessin, que hi hagués marge i que estiguessin al Govern». L’exlíder de l’ANC diu que l’època «difícil» arran de la pandèmia requereix també decisions que no s’haurien pres en altres contextos. «La situació és tan excepcional que els Comuns haurien d’adonar-se’n i fer una cosa excepcional», conclou. Carme Forcadell també celebra que la CUP es plantegi entrar a la Mesa del Parlament: «Quan jo era presidenta els ho vam oferir i no ho van voler. Me n’alegro que ara facin un pas endavant i que s’impliquin en les institucions i òrgans de direcció de la Cambra», assenyala. Sobre qui hauria de presidir el Parlament, però, Carme Forcadell evita pronunciar-se i es limita a dir que la decisió és en mans dels equips negociadors.