Catalunya i País Valencià exigeixen a Foment un calendari concret per al Corredor

El conseller de Territori, Josep Rull, es reuneix amb la consellera valenciana d'Habitatge María José Salvador reclamen l'Estat superar la visió radial i centralista de les infraestructures

19 mayo 2017 19:37 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la consellera valenciana d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori María José Salvador s’han reunit aquest dilluns a València en una trobada en la qual han posat en comú l’exigència al ministeri de Foment d’un calendari concret del Corredor Mediterrani amb terminis avaluables i la creació de la figura d’un coordinador del projecte per fer seguiment de les obres. Així ho han exposat en roda de premsa conjunta en la qual han reclamat l’Estat superar la visió radial i centralista de les infraestructures. Així mateix, els dos governs han anunciat que una pròxima reunió entre la taula estratègica pel Corredor Mediterrani de Catalunya i el Fòrum valencià pel Corredor. Aquestes sinergies en favor del Corredor Mediterrani s’ampliaran a altres territoris per on ha de transcórrer la infraestructura, amb trobades multilaterals amb Andalusia, Múrcia i l’Aragó.

Els eixos de treball entre els dos governs es completaran amb una feina conjunta davant la Unió Europea i amb treballs en l’àmbit tècnic per resoldre aspectes bilaterals com el tram Castelló-Tarragona.

En la seva compareixença, el conseller Rull ha dit que entén el Corredor Mediterrani com un projecte que genera riquesa i crea ocupació a tot l’Estat. En aquest sentit, ha reclamat a Foment que estableixi un calendari “clar, cert, conegut, previsible i avaluable” i ha afegit que “no pot ser que un dels principals misteris que hi ha ara mateix sigui el Corredor Mediterrani”. Rull ha explicat que la manca de terminis genera “inseguretat jurídica” a les empreses que tenen capactiat per invertir al seu entorn. Sobre la figura d’un coordinador, el conseller ha exposat que les grans infraestructures disposen d’un coordinador que permete veure com s’executa l’obra.

“No s’hi valen més excuses, no acceptarem calendaris vaporosos, Catlunya i València en hi juguem massa, estem parlant de l’ocupació i el futur de la nostra gent”, ha reclamat Rull, que ha afegit que valencians i catalans “som víctimes d’un model centralista que ens fa perdre oportunitats a nosaltres però també al conjunt de l’Estat espanyol en una dinàmica autodestructiva”.

En relació amb la Unió Europea, el conseller de Territori ha remarcat que quan el govern valencià i la Generalitat exposen les demandes sobre el Corredor a Europa “parlem el mateix llenguatge” i que, en aquest sentit, parlem d’inversions productives i alt retorn “el llenguatge que entén la Unió Europea”.

La consellera valenciana d’Habitatge María José Salvador ha dit que cal “superar la visió radial” de les infraestructures de l’estat espanyol i ha explicat que cal fer visible aquesta reivindicació amb un front comú multilateral també amb l’Aragó, Andalusia i Múrcia. Salvador ha afegit que cal treballar de manera conjunta amb Catalunya per exigir a Foment que acceleri els terminis al tram Castelló-Tarragona i “exercir pressió a Brussel·les”.

Sobre la figura del coordinador, la consellera ha lamentat que quan se li va reclamar a la ministra de Foment en funcions Ana Pastor aquesta va dir que la coordinadora era ella mateixa. “No és normal en un estat democràtic que un secretari autonòmic hagi d’anar a peu d’obra per conèixer quin és l’estat de les obres”, ha dit la consellera Salvador. En aquest sentit, ha dit que la Generalitat Valenciana treballarà per l’existència de la figura d’un coordinador per al Corredor Mediterrani per fer seguiment i obtenir informació “que en aquests moments no tenim”.

Comentarios
Multimedia Diari