Bargalló, l'home que no volia corbata, torna a Ensenyament

El polític d'ERC de Torredembarra va ser regidor al seu municipi i després conseller primer tres mesos amb Pasqual Maragall

19 mayo 2018 14:14 | Actualizado a 19 mayo 2018 15:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El nomenament de Josep Bargalló i Valls com a conseller d'Ensenyament de la Generalitat suposa el seu retorn al departament en un càrrec que va exercir tres mesos en el Govern de Pasqual Maragall, perquè ràpidament es va convertir en el seu 'conseller primer'.

Una de les controvèrsies que va acompanyar al torrenc a ser conseller de la Generalitat és la seva negativa a portar corbates, quan en aquells anys tots els consellers masculins la duien. La decisió personal no va anar més enllà de la decisió de Bargalló de vestir sempre sense aquesta peça de vestir.

Nascut a Torredembarra el 3 d'octubre del 1958, és llicenciat en Filologia Catalana i va començar treballant en l'ensenyament públic -està afiliat a Ustec·Stes des dels anys 80- i el sector editorial.

És autor de llibres com a 'Manual de mètrica i versificació catalans', 'L'autonomia dels nacions i els minories nacionals. El cas de Catalunya' i 'Catalunya, horitzó 2014', i ha col·laborat en mitjans audiovisuals.

Va iniciar la seva trajectòria política a l'Assemblea de Catalunya i com a militant del PSUC, PSAN i Nacionalistes d'Esquerres; va ser escollit el 1992 diputat del Parlament com a independent per ERC, fins al 2003, i també regidor a Torredembarra.

Va ingressar en la formació republicana el 1995 i se'l considerava proper als dirigents de les comarques de Tarragona propers al ja expresident d'ERC Josep Lluís Carod-Rovira.

Va ser nomenat conseller d'Ensenyament el desembre del 2003 i ho va ser tres mesos: amb la crisi a l'executiu de Maragall arran d'una entrevista de Carod amb la direcció d'ETA, li va rellevar 'conseller en cap', càrrec que després es va denominar 'conseller primer'.

Estatut i referèndum 2006

Va estar en aquest càrrec fins al maig del 2006, quan la negativa d'ERC a ratificar l'Estatut en el referèndum del 2006 va provocar que Maragall destituís els consellers republicans.

El desembre d'aquell any el van nomenar director de l'Institut Ramon Llull (IRL), coincidint amb l'organització de la cultura catalana com convidada d'honor a la Fira del Llibre de Frankfurt en 2007.

Des de 2011 és vicepresident de la Fundació Josep Irla -vinculada a ERC- i coordinador de l'àmbit no universitari de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari