La informació disponible del sistema sanitari de a Catalunya per al 2014 asenyala que als hospitals i centres d’urgències catalans es van atendre 316 dones embarassades que havien patit un accident de trànsit, malgrat que no totes les dones ateses a centres mèdics van presentar algun tipus de lesió.
El 2013, la taxa de risc de resultar víctima d’un accident de trànsit per a una dona embarassada es va situar en 304,6 casos per cada 100.000 embarassades. La major part de les víctimes van patir ferides lleus, 290,4, per cada 100.000. Els casos amb ferides greus van ser 12,8 i les defuncions 1,4.
Malgrat la reducció sostinguda de la sinistralitat en carretera, s’estima que fins a 38 dones embarassades i fetus van morir com a conseqüència d’un accident de trànsit a Espanya l’any 2013.
El RACC, ha analitzat els canvis en el patró de mobilitat durant l’embaràs i ha estimat la sinistralitat entre les dones gestants i els seus fetus, per delimitar i quantificar aquest problema sobre la seguretat viària. Per aaixò ha comptat amb la col·laboració del Catsalut (Emergències Mèdiques) i la Fundació Faros de Sant Joan de Déu. A més, s’ha realitzat una enquesta d’opinió, on es posa de manifest que:
- Un 88% de les enquestades considera una qüestió important la seva mobilitat durant l’embaràs, en contrast amb un 40% que percep que la societat no valora suficientment aquests aspectes relatius a la seva mobilitat.
- Més del 90% no utilitza o abandona els vehicles de dues rodes (moto i bicicleta)
- Adopten actituds de major prudència
- Les embarassades canvien la seva manera de moure’s i admeten que prefereixen caminar o que les portin en cotxe abans de fer servir el transport públic o conduir.
- A mesura que avança l’embaràs disminueix a la meitat la proporció de dones que condueixen, mentre que el percentatge de passatgeres es triplica.
- El cinturó de seguretat segueix sent un element fonamental de seguretat viària (99% d’ús) i un 46% utilitzen adaptadors per al cinturó de seguretat. Un 42% admeten que els coneixen però que no els han fet servir i un 12% no els coneixen.
- Els hàbits que més s’accentuen durant la conducció, juntament amb l’ús del cinturó són: circular a menys velocitat i deixar major distància de seguretat.
Les embarassades valoren que la seva mobilitat seria més còmoda i segura: Facilitant aparcaments més amples o transports públics més còmodes; facilitant un bon estat de les voreres o de les vies públiques en general
S’identifiquen 3 col·lectius de dones embarassades segons les actituds que adopten respecte a la mobilitat.
Consells bàsics RACC durant l’embaràs
- La mobilitat durant l’embaràs no és un problema, simplement és diferent
- Accepta les limitacions temporals i mou-te segons les teves possibilitats
- Elimina o redueix al mínim els mitjans de transport amb major risc com els vehicles de dues rodes
- No renunciïs al transport públic i remarca la teva condició d’embarassada en ell
- Si condueixes, confia en tu mateixa. Les dones tenen un menor risc al volant i la gestació aporta un “plus” de prudència
- No deixis de posar-te el cinturó de seguretat i utilitza els accessoris de retenció homologats per a embarassades
- No incorris en conductes de risc i evita l’excés de velocitat, l’alcohol i les drogues o substàncies que puguin alterar la teva capacitat de percepció.
- Si la teva mobilitat depèn d’un altre, insta’l a reforçar la seva prudència i responsabilitat. D’ell depenen ara més persones.
A l’Administració
- Garantir la mobilitat segura de les dones embarassades equival a invertir en la seva qualitat de vida durant aquesta etapa
- Millorar la informació sobre aspectes de mobilitat que rep la dona embarassada
- Estudiar la implantació d’iniciatives per evidenciar l’embaràs d’una dona, com alguna icona o logotip, poden ser útils per incrementar el respecte i reconeixement social a l’embarassada
- Fer els espais públics més amables, segurs i confortables
- Els sots a les carreteres o calçades suposen una molèstia per a aquest col·lectiu en la mesura en què les sacsejades poden afectar el fetus
- Les bandes rugoses o els passos elevats per reduir la velocitat de certes vies urbanes haurien d’adaptar-se per reduir el possible impacte sobre l’embarassada
- Les places d’aparcament normal resulten incòmodes per a les gestants avançades. Haurien d’habilitar-se les de major dimensió
- Un tractament similar podria aplicar-se a les zones d’aparcament regulat sempre que s’acrediti la condició d’embarassada.
L’embarassada redueix l’ús del transport públic pel temor a les aglomeracions ja que prioritza un ús confortable quan s’hi desplaça, i per això seria molt rellevant:
- Afavorir la visibilitat de les places reservades per a embarassades i procurar el seu bon ús
- Crear o enriquir els missatges sobre la disponibilitat de places reservades i l’obligatorietat de cedir-les a les embarassades (o altres col·lectius amb mobilitat més limitada)
- Fomentar una conducció “suau” als diversos mitjans de transport públic, en particular a l’autobús per eliminar els riscs de caigudes o de cops en arrancades i frenades.
Als fabricants
- Millorar l’ergonomia de les places destinades a embarassades, gent gran i persones amb mobilitat reduïda en el transport públic urbà.
- Desenvolupar millores ergonòmiques per a una major comoditat al cotxe de les embarassades, així com de persones grans.
- Innovar tecnològicament per desenvolupar cinturons de seguretat que protegeixin millor a les embarassades.
Com cordar-se el cinturó correctament durant l’embaràs
- La banda horitzontal del cinturó de seguretat s’ha de posar per sota del ventre recolzant-se sobre els ossos de la pelvis, i mai ha de passar per sobre de l’abdomen.
- La banda diagonal del cinturó de seguretat ha de passar per l’espatlla i entre els pits de la dona.