Vuit projectes per reformar edificis històrics per revitalitzar el turisme a l'Alt Camp

Subvencionats pel Feder, el proper mes estaran ja tots acabats i començarà la fase de promoció per visitar-los

14 diciembre 2021 21:02 | Actualizado a 15 diciembre 2021 13:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vuit municipis, vuit edificis o espais històrics, arquitectònics o culturals recuperats. És l’objectiu que perseguia el projecte Feder Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d’una terra. Una iniciativa impulsada i coordinada des del Consell Comarcal, amb fons europeus, que veurà acabades totes les obres previstes el proper mes de gener. A partir de llavors s’iniciarà una àmplia campanya de senyalització dels indrets, de mapes i també de promoció entre els diferents sectors turístics implicats per començar a atreure visitants a la comarca.

Ara només manquen tres de les obres per acabar. La darrera serà la consolidació del nucli medieval d’Alcover, uns treballs que es preveuen acabar a mitjans del proper mes. Els alcaldes dels municipis es mostren molt il·lusionats i agraïts per haver pogut tirar endavant amb un projecte que, sense diners europeus, no era estat possible. El pressupost total és de 2.154.192,48 euros, dels quals el Feder n’aporta 890.162,18 i la Generalitat, 400.000.

Dels vuit projectes –veure requadre de sota–, cinc estan ja finalitzats. Dels altres tres, el president del Consell Comarcal, Mateu Montserrat, indicava que els treballs en el castell de Rodonyà estan quasi finalitzats i només manquen algunes coses, com ara la part audiovisual. El mateix passa a la Fàbrica del Pla, on també queda un vídeo, que s’ha de mostrar al museu. I finalment, a Alcover s’han fet les tres quartes parts de l’obra, però s’espera acabar el gener. Montserrat reconeixia que la pandèmia ha comportat molts problemes a l’hora d’executar els projectes, que havien d’estar acabats els 2021. Com que les accions de comunicació s’han de realitzar quan les obres i museïtzacions estiguin acabades, s’ha hagut de demanar una pròrroga. La Generalitat els ha donat de marge fins el 15 de desembre de 2022 i els fons Feder, fins el 31 del mateix mes.

Josep Maria Rovira, director de l’agència de comunicació TGD, indicava que a mesura que s’han anat acabant els projectes s’ha editat el material gràfic, tot i que s’espera a què finalitzi el darrer treball per donar-lo a conèixer. Va avançar que possiblement durant la segona quinzena de gener –coincidint amb la Festa de la Calçotada, el tercer diumenge del mes– es començarà a treure el material divulgatiu, com ara el mapa. També s’està treballant amb els vídeos de cadascun dels llocs i també d’un que serà un recull d’imatges dels vuit indrets. No mancaran les falques i també els bàners a través d’internet. 

Possiblement durant la primavera s’organitzarà un cap de setmana durant el qual es podran visitar totes les actuacions. Es donaran dues o tres conferències al sector turístic i també s’organitzarà una jornada de formació adreçada a les empreses turístiques, com ara les de restauració, allotjament, guiatge, etc. També hi ha previst una trobada amb la premsa.

Els alcaldes, contents

«Satisfet per aquesta millora, que no s’era pogut aconseguir només a nivell municipal», assegurava Ramon Maria Bricollé, alcalde de Vila-rodona. Afegia que comença una nova feina, «de ser capaços de poder vendre els espais per a la promoció turística». Respecte el futur, també asseverava que a partir d’ara la zona del columbari romà, on s’han instal·lat unes grades, si ja servia per acollir concerts, actes de Tàrraco Viva o el Columbarium Tapa, «ara l’hem d’omplir amb més actes».

Per la seva part, l’alcaldessa de Puigpelat, Marta Blanch, deia que s’ha de posar en valor el conjunt de l’actuació i que «som un territori que tenim més del que pensem. I no sempre ho posem en valor». Quico Rull, president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Picamoixons, respecte les naus de ca l’Orga, deia que han fet l’estructura, però «ara les hem d’acabar d’omplir». Esperen que a mitjans del proper any tinguin ja en marxa el Centre d’Interpretació de l’Oli. «Ara ve la feina, que és que vingui la gent».

Finalment, Mateu Montserrat recordava que «el nostre país comença als pobles» i que els consells comarcals “»stan per ajuntar els municipis i per les obres que puguin venir dels fons europeus». Finalment confia en què aquest projecte atregui forces visitants, «en el cas del Pla de Santa Maria ja hi ha hagut gent que ha trucat a l’Ajuntament per interessar-se pel Museu del Tèxtil».
 

Comentarios
Multimedia Diari