Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Vuit municipis de la Conca de Barberà s’uneixen per acabar amb un dèficit històric

S’ha aprovat la primera fase perquè l’aigua de la canonada de Sarral arribi a diferents punts

11 febrero 2023 12:39 | Actualizado a 11 febrero 2023 12:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La problemàtica amb l’aigua i la sequera persegueix a tot el territori i Catalunya. Però la Conca de Barberà es veu especialment afectada per com s’abasteixen d’aigua els diferents municipis que hi ha. Molts depenen dels seus pous, que en algunes ocasions, com a l’Espluga de Francolí han quedat sota mínims, i han de comptar amb camions cisterna per poder disposar d’aigua de boca.

Des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, juntament amb els ajuntaments de diferents indrets: Conesa, Passant i Belltall, Forès, Les Piles, Llorac, Savallà del Comtat, Santa Coloma de Queralt i Vallfogona de Riucorb, estan treballant per posar-hi solució. Aquests cinc municipis s’han unit per poder comptar amb el recurs hídric que arriba a Sarral a través de la canonada del Consorci d’Aigües de Catalunya a Tarragona, i fer que arribi als municipis. Ja s’han posat a treballar per això, i ara s’ha fet un tràmit urbanístic per poder començar a tirar endavant el projecte. Esperen a finals del 2023 poder licitar la primera fase de l’obra, que ja s’ha aprovat.

Una necessitat de fa temps

L’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Mullerat, assegura que fa uns anys es va voler tirar endavant una iniciativa similar però comptant amb municipis dels voltants de Lleida. Les diferències polítiques, i algunes altres dificultats ho van parar, i per aquest motiu «ens hem ajuntat els de la demarcació de Tarragona, que som menys i és més fàcil».

El problema de Santa Coloma de Queralt és que l’aigua no passa alguns dels barems de potabilitat, i tenen un accés de sulfat. Per tant, no és bona per beure ni per cuinar. També depenen dels seus pous, igual que els altres municipis, i arran de la sequera alguns han necessitat camions cisterna per poder comptar amb el recurs.

«Havíem estudiat poder instal·lar una planta potabilitzadora, però es va descartar. Al final serien com tres plantes, i a la llarga sortiria més car», apunta l’alcalde. El batlle comenta que també anar creant plantes d’aquestes a tots els municipis, no sortiria a compte. «A la llarga multipliques el problema», diu.

El cost del projecte és elevat. La primera fase és de gairebé sis milions d’euros, en concret, 5.847.570,15 euros. La segona serà de 3.783.721,72 euros, i la tercera 2.618.401,57 euros. En total sumen 12.249.693,44 euros.

Des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i els ajuntaments són conscients que es tracta d’una iniciativa a llarg termini. La primera fase finalitzaria, si tot va bé, i es licita enguany el 2026, i després les dues altres fases. Són conscients que és important, sobretot amb la sequera.

Comentarios
Multimedia Diari