La sequera que s’ha viscut aquest 2024, i part del 2023, ha fet que molts municipis es posin les piles perquè no es repeteixin algunes situacions que s’han donat. La intenció és trobar alternatives per a quan es repeteixin episodis prolongats de sequera com aquest. I en això treballen des de l’Ajuntament de Vimbodí, ja que ara han aprovat un pla per, així com indica el seu alcalde, Joan Canela, «per adaptar-se a les necessitats climàtiques». La raó és que al municipi mai recorden haver tingut tantes problemàtiques amb l’aigua com enguany, que fins i tot van dependre de camions cisterna.
D’aquesta manera han estudiat totes les mancances que tenien, i han posat fil a l’agulla per solucionar-les. L’alcalde reconeix que fins ara «a Vimbodí no havíem tingut aquestes mancances», i que no es va poder omplir la basa, a més que els mesos de juliol i agost van haver de dependre dels camions cisterna. Per aquest motiu, de les primeres coses que faran serà actuar a la xarxa municipal d’aigua, per evitar fuites que hi hagi, i que així no es perdi aigua. La intenció, així com afirma Canela és que «hi hagi les mínimes pèrdues possibles». La idea és tirar endavant tot aquest projecte en tres fases diferents. La intenció és aquest 2025 executar a primera, que s’allargarà fins al 2026. Serà canviar les canonades i revisar-les de la part, així com indica el batlle, «alta» del municipi que són «les que donen més problemes». Per poder-ho tirar endavant estan esperant una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que els doni el finançament necessari. Després engegaran les altres dues fases que els quedaran.
A més de tot això, també s’ha centrat en els pous. Fa un temps ja tenien un que utilitzaven per abastir-se d’aigua, però s’ha quedat sense aigua. Així doncs, es va haver de tancar. En aquesta zona, on hi havia aquest pou, ja n’hi havia un altre. Però ara per no tenir només dependència d’un, n’estan executant un segon, un altre cop, amb la intenció que sigui més profund, i que, per tant, sempre tingui aigua. El pou, segons ha afirmat Canela, estarà per sota els 90 metres. Per realitzar tot això, a hores d’ara estan fent tota la tramitació amb l’ACA i de cara la primavera del 2025 ja l’estaran fent.
Amb tot l’alcalde de Vimbodí, també explica, que veient les conseqüències de la dana al País Valencià, i en altres punts del territori, el pla inclou fórmules d’actuació en cas d’inundacions. La intenció és que si algun cop hi hagués algun tipus d’inundació la resposta fos ràpida i es pogués evitar una gran catàstrofe.
Canela reconeix que mentre no hi ha sequera i plou, no tenen cap problema, però que ara «s’ha entrat en una realitat que fins ara no havíem trobat», i que per tant la intenció és trobar solucions, i oferir-les per si tots aquests episodis es repeteixen.