Valls continua amb el desplegament de plaques solars a edificis municipals. I si fa just un mes posava en marxa els panells instal·lats al Centre Esportiu Municipal El Fornàs, el següent pas serà a la Biblioteca Carles Cardó i, més endavant, la Sala Kursaal.
En el cas de la Biblioteca Comarcal Carles Cardó, el projecte de plaques solars ja està redactat i la instal·lació es farà aquest mateix 2025. Amb una inversió de 28.000 euros, s’instal·laran 33 panells a la coberta, amb previsió que donin cobertura al 50% de la necessitat energètica d’aquest equipament. A més, l’actuació inclou la millora de l’eficiència dels equips de clima.
En paral·lel, l’Ajuntament ja avança en el tercer projecte fotovoltaic: la Sala Kursaal. Per ara, el consistori ha encarregat la redacció del projecte executiu, amb previsió d’una potència instal·lada de 105 kWh (equivalent al consum d’uns 11 habitatges, tenint en compte que es calcula que una llar requereix de 9kWh de mitjana a diari).
En aquest cas, més enllà del propi consum a la Sala Kursaal, aquesta instal·lació subministraria també altres equipaments i serveis públics municipals, segons ha avançat aquest dimecres, 9 d’abril, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré. «Equipaments que haurien d’estar ubicats a una distància inferior a 2 quilòmetres», ha puntualitzat el regidor i president del Patronat Municipal d’Esports, Enric Garcia, arribant, per exemple, a l’ajuntament o escoles de l’entorn. De fet, la companyia E-Distribución ja ha autoritzat a l’Ajuntament de Valls que la futura instal·lació fotovoltaica del Kursaal tingui accés i pugui connectar-se a la xarxa elèctrica en la modalitat d’autoconsum col·lectiu. A aquest sistema també s’hi podria sumar el CEM El Fornàs o la futura instal·lació de la Biblioteca Carles Cardó.
Les instal·lacions de plaques fotovoltaiques a equipaments públics de Valls es van encetar el 2022, quan la Generalitat va completar el projecte de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Valls, a la zona dels Molins. Així mateix, el 2024, la concessionària del servei municipal d’aigües va instal·lar plaques solars en cobertes de dipòsits municipals. No obstant, el primer equipament municipal que l’Ajuntament de Valls ha equipat amb panells fotovoltaics és el CEM El Fornàs, amb 502 plaques i una inversió de 161.000 euros. La instal·lació es troba a la coberta de la zona de les piscines, ocupant una superfície de gairebé 1.200 metres quadrats i una potència de 215 kWh, el que permet cobrir prop del 50% del consum energètic total del centre esportiu.
Nou Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima amb 30 accions
Totes aquestes accions són «una aposta de ciutat contra la crisi climàtica», subratlla l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré. De fet, la ciutat ha anat desplegant altres accions, com la substitució de l’enllumenat per tecnologia led, que ja cobriria el 80% de la ciutat. I és que Valls compta amb un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) i que, en breu, es renovarà amb un nou document que s’emmarcarà en el Pacte d’Alcaldies que el consistori ha subscrit. Un moviment d’abast europeu que promou l’alineació de les polítiques de les administracions locals amb els objectius de la Unió Europea per afavorir la transició energètica i lluitar contra la crisi climàtica.
Amb el pla ara mateix vigent (del 2018) ja es marcava com a objectiu que la ciutat reduís l’emissió de gasos hivernacle en un 20% respecte el 2005. «I no tan sols ho hem assolit, sinó que hem arribat al 30%», ha detallat el regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient i Medi Natural, Andreu Gassó, segons les dades del darrer estudi, de 2021. Ara, el nou pla, marcarà nous objectius: la reducció dels gasos hivernacle un 55% per a l’any 2030 i arribar a les zero emissions el 2050.
Per assolir els objectius, el nou PAESC proposa 30 accions transversals sobre residus, mobilitat, edificis, eficiència energètica, enllumenat públic i energies renovables, entre d’altres. Algunes de les propostes, Valls ja les està aplicant, com les bonificacions de la taxa d’escombraries per l’ús habitual de la deixalleria, la promoció del projecte Escoles Verdes a tots els centres de la ciutat, la modernització de l’enllumenat amb tecnologia led, entre d’altres.
Ara l’Ajuntament treballa per aprovar aquest nou Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima en sessió plenària.